Всяка минута "Нестле България" пести по 165 литра вода в производствената си дейност

5308
Всяка минута "Нестле България" пести по 165 литра вода в производствената си дейност
Снимка: Нестле България

165 литра вода на минута спестява "Нестле България" в производствената си дейност. Спестеното се равнява на годишната консумацията на питейна вода на 600 четири-членни семейства. Това съобщи Сара Вуптене, директор на фабриката "Шоколадови продукти и бисквити" на "Нестле България" при официалното отбелязване на Международния ден на водата в софийската фабрика на "Нестле".

Годишно компанията спестява над 87236 м³ вода, благодарение на което е намалила потреблението си на вода с близо 60% спрямо 2010 година.

Над половината от спестената вода "Нестле България" постига чрез т.нар. затворени цикли - с една и съща вода се охлажда машината за производство на крем за десертите, които произвежда компанията и след това същата вода продължава да е в оборот многократно. "Преди това беше питейна вода, която непрекъснато изтичаше в канализацията, докато сега се използва отново", поясни Сара Вуптене непосредствено преди да бъде демонстрирана новата система пред журанлисти и гости на "Нестле" по повод Деня на водата.

След преминаването на водата през машината тя се охлажда повторно и отново се отвежда към оборудването. Двуролковият рифайнер за крем, инсталиран през 2016 г., е един от примерите за инвестиция в опазването на водните ресурси. По данни на производителя машината се нуждае от 2.6м³/ч (2600 литра/час) за охлаждане. През 2018 г. рифайнерът е бил в работен режим 2524 часа, през които, ако липсваше този затворен цикъл, биха били изхабени повече от 6565м³ вода, съобщиха от екипа на Нестле.

"Като част от глобалните ангажименти на "Нестле" до 2030 г. компанията цели да има нулево въздействие върху околната среда", съобщи Емануел Артур, изпълнителен директор на "Нестле България". Това ще бъде постигнато чрез намаляване на консумацията на вода, вредните газови емисии и изхвърлянето на отпадъци, увери той и добави, че "Нестле" се ангажира да сертифицира всички фабрики на Групата с международния стандарт на Алианс за управление на водите (AWS) до 2025 г. "Първите фабрики на Нестле вече бяха успешно сертифицирани", каза още той.

"Нестле България", като сериозен икономически фактор, доказва, че в производството може да използва устойчиво водите и е пример за ресурсна ефективност и изпълнение на европейските препоръки за кръгова икономика и отговорно отношение към околната среда", изтъкна Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите и връчи на Емануел Артур поздравителен адрес по повод Международния ден на водата. Важността на темата за опазването на водните ресурси бе отбелязана и от други гости на компанията от столична община, Изпълнителна агенция по околна среда и Софийска вода.

"Нестле България" следва неотлъчно своята политика за корпоративно-социална отговорност, насочена към устойчивото инвестиране и развитие на бизнеса и през 2019 планира да надгради постигнатите резултати, като работи в посока оптимизиране на циклите за индустриална охлаждаща вода. Целта на компанията е да намали консумацията й с още 4%, което ще спомогне допълнително за опазване на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика