Westinghouse не се отказва от седми блок на Козлодуй

6596
Westinghouse не се отказва от седми блок на Козлодуй

"Уестингхаус Електрик Къмпани" ще продължи да води дискусии за нова структура и времеви период относно седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщава американската компания ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че България не може да потвърди акционерното споразумение за седми блок.

"Решението за продължаването на дискусиите беше взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse. "Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000® в бъдеще", добави Родерик.

Не можем да потвърдим договора с Westinghouse, заяви Борисов

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант Westinghouse за изграждане на нова ...

Американската централа изрази задоволство от сътрудничеството с АЕЦ "Козлодуй". Westinghouse смята в близкото бъдеще да се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в България чрез представяне на най-модерната технология на компанията, "използвайки големия си международен опитЮ. Родерик добави: "Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“.

Осем реактора с технология AP1000® вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките “Vogtle” и “V.C. Summer” в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ Sanmen и AEЦ Haijang в Китай. Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000® на площадката „Мурсайд“ в Обединеното кралство, припомнят американците.

Припомняме, че Westinghouse е дъщерна компания на гиганта Toshiba, който отдавна се отказа от опцията да бъде стратегически инвеститор в българската ядрена централа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика