WTTC прогнозира 14,8% ръст за 2023 г. на парите, които харчат чуждестранните туристи в България

1540
WTTC прогнозира 14,8% ръст за 2023 г. на парите, които харчат чуждестранните туристи в България
Снимка: Hyatt Regency Pravets Resort

Новооткритият Hyatt Regency Pravets Resort се превърна в домакин на туристически форум "Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор", проведен днес. Събитието събра водещи фигури от туристическата индустрията и експерти, които се включиха в задълбочени дискусии относно настоящото състояние на туристическия сектор и неговите бъдещи перспективи. Със специалното участие на Джулия Симпсън, президент и изпълнителен директор на Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC), форумът има за цел да дефинира проблематиката, както и да осигури трибуна за иновативни идеи и да положи основите за растеж на туристическата индустрията.

В събитието участваха Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020), която бе модератор на дискусиите, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Такуя Аояма, вицепрезидент „Развитие“ на Hyatt International за Европа, Близкия Изток и Африка, Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG, Сийка Кацарова, президент на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и Живко Иванов, вицепрезидент на БСБСПА.

Туризмът с повече пари в новия бюджет, ще развива Дестинация България

"Секторът на туризма в България показа забележителни резултати във възстановяването след предизвикателствата вследствие на пандемията. Страната Ви не само продължава да създава сигурна и привлекателна среда за туризъм като се развива и надгражда, но има и огромен принос към положителното развитие на сектора в целия регион. Българските морски дестинации като Слънчев бряг преживяват нов подем по отношение на популярност сред туристите, както и привличане на нови групи туристи, които са в търсене на атрактивни дестинации. Природните даденостите на страната Ви се простират отвъд широките плажни ивици и красивите планински пейзажи, които предлагат отлични условия за практикуване на ски и зимни спортове“, каза Джулия Симпсън по време на събитието.

Според цитираните данни от Доклада за икономическото въздействие 2023 на WTTC, приносът на сектор туризъм към българската икономика за 2019 г. е в размер на 14,789 милиарда лева или 9.9%. Очакванията на WTTC за 2023 г. е тази цифра да бъде 7.4% или 11,440 милиарда лева.

Пари, похарчени от международни туристи в България:

2019 г.                          2022 г.                    2023 г. прогноза     

10,184 млрд. лв    6,485 млрд. лв.             14,8% годишен ръст

                                                            (-26.9% спрямо 2019 г.)

Пари, похарчени от български туристи в България:

1.403 млрд. лв.    1.345 млрд. лв.              4,1% годишен ръст

                                                               (-0.2% спрямо 2019)

Източник: WTTC 2023 Annual Research: Key Highlights

Предизвикателствата

По време на форума фокусът ни бе поставен върху предизвикателствата, пред които е изправена туристическата индустрия, а дискусиите обхванаха стратегии за преодоляване на препятствията и възползване от потенциалните възможности, както и нови подходи и иновативни решения, с които сектор туризъм да разгърне пълния си потенциал“, заяви Николина Ангелкова.

Сред предизвикателствата бе поставено и интегрирането на изкуствения интелект (AI), който прави революция в различни индустрии, включително туризма. „Приложенията трансформират начина, по който пътешествениците планират своите пътувания, взаимодействат с дестинациите и получават персонални препоръки. AI позволява персонализирани маркетингови кампании, като сегментира клиентите въз основа на техните предпочитания, демографски данни и поведение, както и системи за динамично ценообразуване, които регулират цените в реално време въз основа на различни фактори, като търсенето и наличността“, обобщава Николина Ангелкова.

Отменени резервации и чисто Черно море: Министърът на туризма говори

Официалните данни за последния месец показва 1 млн. регистрирани нощувки по нашето Черноморие. Важно е да защитим българския бранд в та...

"След многомилионен капитален ремонт и успешно прoмяна на бранда, днес отваряме Hyatt Regency Pravets Resort. Щастлив съм, че можем да споделим това събитие с нашите партньори – корпоративни и професионални, в рамките на нашата конференция за предизвикателствата и възможностите в туризма. Висока чест е участието на г-жа Джулия Симпсън, както и присъствието на г-жа Ирена Георгиева и г-н Такуя Аояма. Получихме различни гледни точки от хора с различен професионален профил за този толкова интересен и обсъждан бизнес – туризма. Предстои откриването на фестивала Pravets Art Nights. Тази дискусия и предстоящият музикален празник задават тона за бъдещото развитие на Hyatt Regency Pravets Resort като пазарен лидер и предпочитано място за срещи и събития в България“, каза Лъчезар Тодоров, главен изпълнителен директор на TWIG.

В рамките на форума участниците дискутираха дигиталната трансформация в областта на туризма, както и опростяването на процедурите за издаване на визи, което определиха като ключов фактор за развитието на туризма. Предимството на електронните визи, с които да се улеснят пътуванията и да се привлекат повече посетители трябва да бъде приоритет за правителствата. Сред новите тенденции в сектора е и това туристите да се интересуват все повече от влиянието, което оказват върху околната среда и да търсят дестинации, които дават приоритет на устойчивостта.

Събитието не само потвърди ангажимента на България към устойчивия туризъм, но също така е важна крачка за насърчаване на сътрудничество и иновации в сектора.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика