За зеления ток е нужна два пъти по-силна мрежа

1940
За зеления ток е нужна два пъти по-силна мрежа
Снимка: Министерство на енергетиката

Трябва ни два пъти по-силна мрежа от тази, която имаме в момента. Това каза шефът на Съвета на директорите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Димитър Зарчев пред участниците във форума "Енергия за зелено бъдеще“.

"Фокусирали сме се върху инвестициите и развиването на производството на зелен ток, а по-малко внимание се обръща на факта, че навлизането на ВЕИ -тата изисква съвсем друг тип мрежи, не като тази, която съществува у нас и е изградена при съвсем други условия", посочи той.

Радев: Вече спокойно можем да говорим за зелено бъдеще

Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-спокойно да говорим за зелено бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който отп...

Енергийният министър: Ще изграждаме водородни инсталации близо до консуматорите

И даде пример с огромните инвестиции във вятърни и фотосоларни мощности върху земеделски земи особено в Добруджа. „Там няма голямо потребление и неизбежно токът, произвеждан от тези мощности, трябва да минава през преносната мрежа, за да достигне до потребителите. А това прави балансирането на мрежата все по-трудно и по-трудно“, каза Зарчев. Това не важи само за България , а вече за почти цяла континентална Европа, каза той.

Другият проблем според него е, че има моменти с огромни излишъци на енергия и ниско потребление, както и обратното . голямо потребление при студени вълни през зимата и есента, а точно тогава токът поради метеорологичните условия трябва да се произвежда само от базови източници. Зарчев даде пример със соларите - голямото потребление на ток през лятото, когато соларите произвеждат много ток, е предимно след като слънцето, а точно тогава тяхното производство намалява.

Ръководителят на Електротехническия факултет на Техническия университет проф. Валентин Колев очаква у нас до 2050 г. у нас  инсталираните фотоволтаици да достигнат 12 хиляди мегавата. А това изисква да се инвестира още отсега в мрежите високо, средно и ниско напрежение. По света вече се говори за пренос на ток между различни часови зони – колегите са осъзнали, че трябва в това отношение да се развива международната свързаност, каза той.

 Според Калоян Стайков от Института по енергиен мениджмънт около 60% от производителите на зелен ток в Европа са директно присъединени към разпределителните мрежи, които са предимно на средно и ниско напрежение, докато у нас този процент едва ли надхвърля 40%. Затова мрежите на бъдещето са онези, при които произведеният от ВЕИ ток достига директно до потребителите, без допълнителни разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика