Заделени са 200 млн.лв. за биоразнообразието

4844
Заделени са 200 млн.лв. за биоразнообразието
Снимка: БГНЕС

Както в предходния програмен период, така и в новия, има заделен ресурс, който конкретно подпомага грижата за биоразнообразието. Приоритетна ос и в двата периода с бюджет по 200 млн. лева. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която присъства на освобождаване на птици край София, предаде "Фокус".

Василева уточни, че в старият програмен период са били финансирани дейности, свързани с разработване на стратегически документи, картиране на защитените зони на територията на страната, природни и национални паркове, за да се извършват дейности, които подпомагат природозащитната дейност.

Възможни са сериозни последствия за биоразнообразието в зоната на бензиновия разлив в Бургас‏

Разливът на близо 40 тона бензин в района на река Чакърлийска е засегнал буферната зона с езерото Вая, което може да доведе до сериозни...

„През новият програмен период тези дейности ще бъдат насочени специално към зоните НАТУРА”, уточни министър Василева и посочи, че в България има голям процент от територията, заети от зони НАТУРА като бенефициенти по приоритетните оси ще бъдат както структури на министерството – национална служа „Защита на природата”. Службата ще работи върху картирането и изследването на морските защитени зони и разработване на стратегически документи, неправителствени организации.

Василева изтъкна, че за първи път научни институти ще могат да се възползват от това финансиране. „Ще се финансират и други институции, също ангажирани в работата по опазване на природата – общини, подразделения на МЗХ, Изпълнителна агенция по горите. Това е нашият принос и този на финансирането на ЕС, за да се изпълняват политиките, които имаме”, коментира министърът на околната среда и водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика