Започват проверки на веществата в маслото

21192
Започват проверки на веществата в маслото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на веществата в различни марки масло. Това се случва, след като вчера Асоциация "Активни потребители" публикува свое проучване - според него в много масла, предлагани на нашия пазар, има потенциално вредни вещества.

От всички неотговарящи продукти, посочени в сигнала, ще бъдат взети проби по официален контрол, които ще бъдат изследвани в Националния референтен център по безопасност на храните към БАБХ, съобщиха от агенцията.

След получаване на резултатите от официалните лабораторните изследвания ще бъдат предприети необходимите административни мерки.

Според проучването производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Най-често установеното нарушение е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина. При някои марки масло пък е засечено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Дилемата при избора между масло и маргарин

Вечната дилема в избора между масло и маргарин се засилва с публикацията на всяко следващо изследване. Много е трудно да се каже кой от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика