4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради недовършени ремонти

2020
4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради недовършени ремонти
Снимка: Gettyimages

Близо 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради започнали, но незавършени ремонти. Поради тази причина се налага да плащат в пъти по-високи квартири или да живеят временно в блокове на други университети. Това съобщи за в. "Сега" Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, който апелира служебният кабинет да отпусне още 10 млн. лв. за довършване на ремонтите.

Той припомни, че през 2020 г. редовното правителство отпусна 98 млн. лв. за ремонт на студентските общежития. 66 млн. лв. бяха разпределени между 13 държавни висши училища за реновиране на 21 общежития, а с 32 млн. лв. се увеличи капиталът на дружеството "Студентски столове и общежития", стопанисващо 30% от общежитията в страната - отново с цел саниране. "Обществените поръчки за ремонтите стартираха, но някои бяха обжалвани във Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. Това забави ремонтите и на практика някои от тях стартираха тази и в края на миналата година. Цените обаче са в пъти по-различни от преди 2 г.", казва Парушев. По думите му някои вузове са започнали ремонти - оправили са например 3 етажа, но строителите казват, че не могат да довършат останалите 4 етажа заради поскъпването на строителните материали. Така недовършени остават около 10 блока с над 4000 студенти.

Тийнейджърка е открито в безпомощно състояние пред общежитие в Хасково

14-годишно момиче с опасност за живота е било открито лежащо пред общежитие в Хасково, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал ...

"Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого в момента, освен домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири", коментира пред БНТ Емилия Хинкова, студент в УАСГ. "Не е нормално 800 души, които трябва да живеят в нашите общежития да ползват квартира, която е може би десет пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е нормално, ремонтирано и хубаво в наши дни", заяви пред телевизията и Илиян Чабуклийски, студент в УНСС.

Заради проблема от НПСС и Съвета на ректорите са се обърнали към МС, МОН и министерството на финансите с молба за допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за довършване на ремонтите. "Поради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разходите, получихме отказ", коментира пред БНТ ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Парушев обясни и, че са предложили индексацията за всички строителни фирми, ремонтиращи студентските общежития, да бъде 17%, каквато е инфлацията на годишна база по данни на НСИ, а не 50%, както предлага в своя методика регионалното министерство, за да могат ремонтите да продължат във възможно най-скоро време.

 

Напредва ремонтът на общежитието на Спортното училище в Самоков (СНИМКИ)

Кметът Владимир Георгиев и директорът на дирекция ТСУ Красимира Костадинова днес инспектираха изпълнението на проекта за внедряване на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование