Българка стана световен шампион в Турнира на шампионите по математика (ВИДЕО)

16544
Снимки: World International Mathematical Olympiad final 2020

Сестрите Мартина и Сара Илиева от Първа Частна Математическа гимназия "Питагор" отново са с медали от световни състезания по математика.

Мартина Илиева (4 клас) стана световен шампион в Турнира на шампионите, а Сара Илиева (7 клас) отбеляза трети резултат в световната класация.

На 2 януари 2021 г. се проведе World International Mathematical Olympiad (WIMO) 2020. Състезанието е известно като Турнир на шампионите, защото до участие в него се допускат само златните медалисти от финалите на други три азиатски състезания - TIMO (Thailand International Mathematical Olympiad); HKIMO (Hong Kong International Mathematical Olympiad) и BBB (BIG BAY BEI).

В надпреварата за титлата се състезаваха ученици от 12 държави. В рамките на 2 часа те трябваше да решат 30 задачи на английски език от 5 области на математиката. Състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити за сигурност.

Мартина беше допусната до участие след спечелване на купа Second runner-up за трето място от финала на TIMO, вследствие на успешен квалификационен кръг и купа First runner up за второ място от финала на HKIMO, отново след купа от квалификационния кръг.

Въпреки че една от задачите е била свързана с азиатски шампионат по видеоигри, чийто регламент не е бил пояснен и е непознат за българските деца, четвъртокласничката успява да постигне забележителен резултат, непостиган от нито един друг ученик досега, което я класира на абсолютното първо място в Световната класация и беше удостоена с купата Световен шампион.

Български ученици участват на WIMO за трета поредна година, но до момента никой от тях не беше печелил купа за Световен шампион. Мартина успя да спечели първата и единствена за България купа Световен шампион от Турнира на шампионите.

Елементарна задача, която затрудни 89% от хората

Обичали ли сте математиката в училище? Най-честият отговор за това е "не", тъй като логиката в математиката е лесна за малцина. Това е ...

Сестра й Сара също беше допусната до участие в състезанието след спечелване на златен медал от финала на TIMO и купа за Световен шампион за първо място от финала на HKIMO, вследствие на успешен квалификационен кръг. Седмокласничката успя да постигне трети резултат в Световната класация.

Официалната церемония по награждаването и обявяването на класирането се проведе онлайн, на 24 януари 2021 година. Видеото можете да видите по-долу.

13-годишна българка с 2 книги за математически трикове (ВИДЕО)

Сара Илиева е 7-и клас в Първа частна математическа гимназия в София. Само на 13 тя вече е автор на комплект от 2 книги за математическ...

Двете момичета отбелязаха много добри резултати и в още едно математическо състезание.

Мартина спечели златен медал и е класирана под номер 1 в световната класация от финала на SEAMO X 2021 - Champions division Grade 4, а Сара Илиева грабна сребърен медал от финала на същото състезание SEAMO X 2021 - Champions division Grade 7.

Над 50 000 ученика от 22 държави взеха участие в първия кръг на математическата олимпиада в Югоизточна Азия - SEAMO, провела се на 4 октомври 2020 година. По време на състезанието участниците трябваше да решат 25 задачи за 90 минути на английски език.

След първия кръг Мартина и Сара Илиеви бяха класирани под номер 1 в Global Top 10. До финала на SEAMO се допускат топ 40% от всички участници в първия кръг.

Повече математика за учениците от пети до седми клас, увеличават и упражненията

С 52 часа математика повече ще имат сегашните четвъртокласници по време на тригодишното си обучение в прогимназиален етап – пети,...

На 16 януари 2021 г. се проведе финала на Southeast Asian Mathematical Olympiad - SEAMO X 2021. Учениците трябваше да решат 15 задачи за 90 минути, отново на английски език. Характерното за това състезание е, че задачите са много различни и изключително трудни.

И двата кръга се проведоха дистанционно в платформа на организатора чрез видеонаблюдение и допълнителни защити. Официалната церемония по награждаването и обявяването на класирането също беше онлайн, излъчена на 23 януари 2021 година (вижте видеото по-долу).

SEAMO се провежда от 2016 година, а организатор на състезанието е Terry Chew Institute of Mathematical Olympiads в Сингапур.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com