X
 
 

Български ученици спечелиха медали на олимпиади в Русия и Португалия

1441 0
photo of Български ученици спечелиха медали на олимпиади в Русия и Португалия
Снимка: Thinkstock
Българският национален отбор по химия се представи успешно на 53-то издание на Международната Менделееевска олимпиада в Санкт Петербург, като спечели един златен и два сребърни медала, съобщиха от МОН.

Българският отбор, който участва за петнадесети пореден път в олимпиадата, бе представен от учениците, класирали се на първите четири места на последната Национална олимпиада по химия.

Българи спечелиха три бронзови медала от международна олимпиада по химия

Българи спечелиха три бронзови медала от 46-ата Международна олимпиада по химия. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц....

Златен медал получи Камен Петров, ученик от XII клас на НПМГ "Акад. Л. Чакалов", гр. София, а сребърните медали бяха за Дамян Францов от XI клас на СМГ „Паисий Хилендарски" - гр. София, и Евгени Стателов от XII клас на ЕГ "Пловдив", гр. Пловдив.

В отбора участва още и Кристиян Вилхемов от XI клас НПМГ "Акад. Л. Чакалов", гр. София. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова. Тази година олимпиадата се проведе в град Санкт Петербург, Русия.

В състезанието участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. В надпреварата за първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.019г.

Три сребърни и три бронзови медала пък спечелиха български ученици на състезание в Португалия. Петър Жотев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Красимир Масларов от Националната природо-математическа гимназия, и Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък спечелиха сребърни медали на XVII-тата олимпиада по природни науки на Европейския съюз EUSO, която се проведе в Алмада, Португалия.

Български учен химик получи световно признание

Българка получи място в Менделеевата таблица заради цялостния си принос в областта на научните изследвания. Международният съюз по чис...

Бронзови медали завоюваха Виктор Гилин от Националната природо-математическа гимназия, Павел Николов от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив и Васил Николов от Първа частна математическа гимназия в София.

Олимпиадата се проведе във Факултета по природни науки и технологии на Лисабонския университет NOVA в два кръга, а България участва с два отбора по трима ученици на възраст по-малка от 17 години, съгласно регламента на състезанието.

Участниците решаваха екипно експериментални задачи с изследователски характер, свързани с качествата на корка като природен материал, и използването на ресурсите на океана за добиване на енергия и за опазване на природата.

Български ученици участват в EUSO за дванадесета поредна година. Една от основните цели на инициативата е да стимулира работата с даровити деца от европейската общност, да развива умения за работа в екип и решаване на теоретични и практически задачи в областта на природните науки.

Олимпийският ни отбор по химия се връща с три медала от Чехия

Олимпийският отбор по химия на България отново се представи страхотно на Международната олимпиада. Това съобщиха от Сдружението на олим...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...