Да съхраним българското: 42 неделни училища във Великобритания подпомогнати от МОН (СНИМКИ)

1298
Да съхраним българското: 42 неделни училища във Великобритания подпомогнати от МОН (СНИМКИ)
Снимка: МОН

42 български неделни училища във Великобритания са подпомогнати от Министерството на образованието и науката (МОН) през настоящата учебна година. Децата, които ги посещават са над 5000.

Това стана известно по време на посещението на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българското училище "Иван Станчов" към посолството на България в Лондон. През миналата учебна година то чества своя 35-годишен юбилей, съобщи пресцентърът на МОН.

"Впечатляващ е възрожденският ви ентусиазъм, с който съхранявате и разпалвате българщината", обърна се проф. Цоков към учителите и ръководителите на училището. По думите му може да се използва и опитът на британската образователна система, защото "децата трябва да учат за живота, а не за оценката". "Много от нещата, които сте успели да направите тук, зад граница, са предизвикателства, с които трябва днес да се справя българската образователна система. Затова вярвам, че трябва не само да подпомагаме образователните ни институции зад граница, но и да използваме техния опит", каза министърът на образованието.

Снимка: Пресцентър на МОН

Да съхраним българщината

Още: В българското неделно училище в Истанбул отпразнуваха Лазаровден

През тази година в Националната програма "България - образователни маршрути" на МОН ще има отделен модул само за българските неделни училища. Това съобщи министър Цоков, който заедно с посланика на България във Великобритания Марин Райков проведе среща, в която участваха представители и на други български училища в Обединеното кралство. По този начин повече български деца ще се докоснат до знакови места, свързани с историята ни, и ще се заздрави връзката с България, коментира министърът.

Българското училище "Иван Станчов" е създадено през 1987 г., като форма на обучение по български език и литература, история и география на България за децата на българските дипломати и служителите в български държавни фирми. В този си вид съществува до 1991 г., когато, поради липса на средства, е закрито. През есента на същата година посланик Иван Станчов създава ново училище, което отваря врати за децата на всички българи в Лондон, които желаят децата им да се обучават по роден език от първи до осми клас. То продължава своята дейност и до днес, и изиграва съществена роля за разкриване и развитие на български неделни училища към задгранични представителства в други точки по света.

Снимка: Пресцентър на МОН

В българското училище "Иван Станчов" министър Цоков бе посрещнат от учениците с рецитал на емблематичните стихотворения "Обич" на Дора Габе и "Татковина" на Петко Славейков. Министърът връчи на директора на училището знак с кирилицата, с пожелание да продължи мисията на училището да съхранява българщината.

Още: България дава 15 млн. лв. за неделните училища в чужбина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com