Денков: Едва 2.8% от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени

1297
Денков: Едва 2.8% от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени
Снимка: БГНЕС

Едва 2.8% от бюджета на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени до момента.

Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, предаде БГНЕС.

Министър Денков призова ректорите на университетите за съвместна работа

Науката е възможност за развитие на университетите. Тя може да привлече и повече пари за тях. Ето защо науката трябва да влезе в актуал...

Общо четири приоритета си е поставил министър Денков. Първият е подготовката на държавните зрелостни изпити, външното оценяване и приемът след основно образование. Втори приоритет е подготовката на актуализира на стратегия за развитие на научните изследвания. Трети приоритет е подготовката на актуализиране на Закона за развитие на академичния състав. Четвърти приоритет е ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Заедно с тези приоритети служебният кабинет ще работи и по подготовката на училищната мрежа за провеждане на изборите.

Денков заяви, че първият приоритет е свързан с бъдещето на учениците. Няма служебното правителство да провежда изпитите, но те трябва добре да подготвят изпитите.

Втория приоритет е едно от неизпълнените условия за ОП “Наука и образование”. Ръководството на МОН до два месеца трябва да представи актуализиран вариант на стратегия за развитие на научните изследвания, който да бъде разгледан в Министерски съвет и да бъде представен пред Народното събрание, където да бъде приет и представен на ЕС. Ако до 30 юни не бъде приет от ЕС, това означава проблеми за бъдещето на програмата.

„Един от най-важните елементи в предложените промени е определянето на минимални изисквания за заемане на академичните длъжности „доцент“ и „професор“ и за присъждане на научните звания „доктор“ и „доктор на науките“. Не може да има универсални минимални изисквания, те са различни за различните научни направления. Нашата задача е да разработим специфични минимални изисквания за всяка отделна област и ние вече работим по този въпрос“, поясни заместник-министър Иван Димов.

Кунева: Оставям МОН в добри ръце

Оставям МОН в добри ръце. МОН е най-важното министерство, ако мога да сменя името му, бих го нарекла министерство на бъдещето. Това зая...

През тази седмица предстоят две срещи с представители на Европейската комисия (ЕК). В следващите дни се очаква също одитният доклад на ЕК за състоянието на оперативната програма при проверката през октомври 2016 г. Министър Денков обеща да представи подробно пред медиите констатациите в доклада и конкретните мерки, свързани с тях.

„Трябва да продължим разработването на процедурите за набиране на проектни предложения по ОП НОИР. Целта е да се ускори процесът по договаряне. Защото в началото на третата година от програмния период сключените договори са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., което е 24% от бюджета“, добави заместник-министър Ваня Стойнева. Като следваща важна задача тя посочи ускоряването на плащанията към бенефициентите. Към 31 януари т.г. са разплатени само 39 млн. лева или 2.8% от бюджета на програмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование