Диян Стаматов: Ето как ще се провежда тестването на учениците до 4 клас

8702
Диян Стаматов: Ето как ще се провежда тестването на учениците до 4 клас
Снимка: Actualno.com

Вчера директорът на столичното 119 училище Диян Стаматов зададе няколко ключови въпроса относно начина на провеждане на тестването на учениците след връщането им в класните стаи. Днес той сподели, отново в публикация във Фейсбук, отговорите, които са били представени по време на Отрасловия съвет за социално партниране към МОН.

Ето и изчерпателните отговори на министър Денков:

"1. Какъв тип ще бъдат тестовете? – Избрани са два типа антигенни тестове с плюене в пликче. Успешното им използване изисква подкрепата на детето от наблюдаващ възрастен. Тестовете са с висока чувствителност за констатиране на вируса на Ковид 19 и модификациите му. Според МЗ не могат да се правят в домашни условия. Максимална продължителност на тестването до 30 минути. Изцяло са безопасни, безвредни и нищо не се лапа от ученика.

2. Кой ще извършва тестването? - Училищен екип, в който могат да участват класен ръководител, медицинско лице от училището (където има), родител от класа или от обществения съвет, лице от непедагогическия персонал, друг учител (психолог, педагогически съветник, логопед, заместник-директор, друг начален учител). Подкрепата на класния ръководител от родителите е изключително полезна и необходима при провеждането на тестването, за да не бъде сам и от него да се очаква да свърши чудеса сам. Всички лица, участващи в процеса на взимане на тестовете, трябва да имат поне един от елементите на зелен сертификат.

3. Колко често ще бъдат тествани учениците? - Два пъти седмично. Понеделник – ден след два почивни дни и при констатиран положителен тест при дете/деца се отделят (карантинират) от класа, а останалите ученици учат нормално. Четвъртък – ден за второ тестване. Според МЗ се прави тестване през три дни, заради тридневния инкубационен период на вируса и точното му констатиране.

Диян Стаматов: При облекчен формат на COVID-тестване на учениците, повечето родители ще са съгласни

За голямо съжаление посрещаме новата учебна година отново в условията на COVID-ситуация, с много сложна организация. На първия учебен д...

4. Каква организация на процеса ще има при положителен тест - за детето, за класа? - При констатиран положителен тест при дете се следва следната последователност – класният ръководител се обажда на родителя, който си взима детето. Родителят се свързва с личен лекар. Прaви се PCR test на детето и след потвърден положителен тест се карантинира. При показан отрицателен тест детето се връща в училище. Отсъствията за предходния ден се извиняват от медицинското лице или личен лекар. Останалите ученици от класа учат присъствено. За карантинираното дете се организира ОРЕС според възможностите на училището.

5. Къде ще бъдат изхвърляни използваните тестове? - За София – град, чрез подразделението на МОСВ – ПУДОС, по график обхожда училищата и прибира събраните и съхранени в завързани чували с всичко от използваните тестове. ПУДОС има ангажимент за тяхното изгаряне. За страната МОН e поел ангажимент чрез националното сдружение на общините да организира подобна логистика по събиране и изгаряне. Чувалите с използваните тестове се съхраняват в специално за тази цел малко помещение, до което няма достъп ученици или персонал.

6. Как тестовете ще достигнат до училищата? - Центърът за съхранение на тестовете за София и други градове ще е в базата на БЧК в Лозен. Оттам отделните РУО си ги взимат и с техен транспорт се пренасят до градовете, а оттам по график в училищата. Съхранението на тестовете НЕ изисква хладилник. Доброволци към БЧК на областно ниво са в готовност за броене и разпределение на тестовете.

7. Кой ще извършва тестване на деца със СОП? - Родителите на учениците със СОП в домашни условия.

8. Каква организация на учебния процес ще има за тестването и каква за нежелаещите да се тестват? - Тестване се провежда само ако поне 50% от родителите в класа желаят. При нежелание за тестване класа продължава обучение в ОРЕС. Директорът и учителите от начален етап е необходимо да направят промени в организацията на учебния ден, когато се провежда тестване. Денят започва с тестване и продължава с учебните часове. Промяната на графика може да е свързана с разместване на часовете от седмичната програма, промяна на междучасията, използване на ЧК или втори час на класа, или други промени, според спецификата на училището и класа.

Не е утвърдено: Децата на изцяло ваксинирани срещу коронавирус родители се връщат в училище без тестване

Създаваме безопасна среда и учениците могат да учат присъствено. На първо място са учениците от I до IV клас. Това заяви д-р Александър...

Тестват се само ученици, за които родителите са дали съгласие. Учениците, които не се тестват, си остават в домашни условия, като за тях се осигурява ОРЕС според възможностите на училището – асинхронно или синхронно.

9. Как ще се реализира тестването на учениците от уязвимите групи? - В училище, при същите описани условия.

10. Как ще се реализира тестването на извозваните с училищен автобус ученици? - В училище, при същите описани условия.

11. Кой избира тестовете? - Решението за типа тестове е на МЗ.

12. За кои класове се предвижда да бъде тестването? – За учениците от 1 до 4 клас.

Директорът на Софийския център за подкрепа на приобщаващото образование: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността (ВИДЕО)

През седмицата стана ясно, че се прави всичко възможно съвсем скоро да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. М...

13. От кога започва тестването? -Най-рано от 10 ноември.

14. Какво финансиране ще има допълнително за училищата? - МС е гласувал 15,4 милиона лева за дейностите по реализиране на тестването за месеците ноември и декември. Разпределението на средствата е на базата брой паралелки/групи и брой деца/ученици в образователните институции. (Предвидени са средства за 1 паралелка по 107 лева и за 1 ученик по 11,71 лева – допълнително).

15. Предвижда ли се тестване на учителите? - Да. Със същите тестове, като те се заплащат от тях или от училището.

16. Как ще бъдат разписани задълженията при провеждане на тестването? - С конкретна, точна и изчерпателна заповед или инструкция."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com