ДПС не можа да вкара турския език в училищата

39930
ДПС не можа да вкара турския език в училищата

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за задължително обучение на майчин език. По време на разглеждането на текстове от Закона за предучилищното и училищно образование народните избраници приеха, че официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският.

В училищата, в които се изучава интензивно чужд език обаче, учебни предмети може да се изучават на чужд език в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план.

Предвиждат нови изисквания за учителите

Нови изисквания за учителите предвиждат от образователното министерство. Преподавателите ще трябва да имат собствено портфолио, в което...

Учениците, за които българският език не е майчин, ще имат право да изучават и майчиния си език при определени условия.

По данни на регионалния инспекторат по образованието в Кърджали една от основните причини за намаляване на интереса към изучаването на турски език в училище е, че родителите избират децата да учат като допълнителни предмети български и английски език.

Това съобщи в парламента Стефани Михайлова от ГЕРБ, която констатира, че постоянно намалява броят на желаещите да изучават турски език. Решението не е правото да се превърне в задължение, а да се наложи на държавната власт да изпълнява закона, каза народният представител, цитиран от Фокус.

При обсъждането на второ четене на Закона за предучилищното и училищно образование Лютви Местан от ДПС предложи в закона да се добави текст за малцинствата, който гласи: „Системата на училищното образование осигурява на учениците, принадлежащи към малцинства, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния малцинствен език 4 часа седмично, в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по учебния предмет „Майчин език", разработен в рамките на държавния образователен стандарт".

Лютви Местан репликира Стефани Михайлова като каза, че е абсолютно несъстоятелно твърдението, че ГЕРБ няма да осигури изучаване на майчин език, защото родителите нямали потребност от това изучаване.

Вдигат стипендиите на отличниците

Да се повишат стипендиите на отличниците в училищата. Такава възможност ще се даде на школата през тази учебна година. Просветното мини...

Стефани Михайлова отговори, че в предложението на ДПС задължението за изучаване на майчин език не е към държавата, а е към гражданите.

Нека не спекулираме с Възродителния процес, призова Снежана Дукова от ГЕРБ, като се обърна към колегите си от ДПС. Законът и в този момент дава изключителни права, смята Дукова. Тя заяви, че при посещението си в Кърджали родители са заявили, че искат децата да знаят български език.

Когато едно право не е съпроводено с необходимите законови гаранции, то остава бланкет, превръща се във формално, каза Четин Казак от ДПС.

Юнал Лютфи от ДПС заяви, че България е ратифицирала рамковата конвенция и там ясно са разписани правата на малцинствата, включително и културните права.

По време на близо тричасови дебати по темата министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че предстои да се обсъдят стандарти за изучаването на майчин език в училище. Министърът пое ангажимент за издаването на учебници за изучаването на майчин език.

Родители и ученици ще оценяват учителите

Анкети сред родители и ученици ще оценяват труда на учителите, съобщиха експерти от образователното министерство в студиото на Тв7. Др...

Искаме уверение, че ще се разработи стандарт за съдържанието на учебници по майчин език, настоя депутатът от ДПС Лютви Местан. Колегата му Четин Казак каза, че иска изучаването на майчин език в училище да бъде законово гарантирано. „За нас е обидно да се отъждествява изучаването на майчиния език с хореографията например, като се касае за конституционно право”, каза Казак. Той заяви, че иска ефективно гарантиране на правата на малцинствата, независимо кои са тези малцинства.

Румен Стоилов от ГЕРБ попита какъв език трябва да учат например евреите в България. Според него те и сега изучават майчиния си език в неделни училища. Стандартите ще бъдат наложени, каза Стоилов.

„Призовавам всички партии да имаме пълен консенсус по няколко въпроса и всячески да се противопоставим на ДПС, пълзейки да осъществяват своята политика в България. Нека покажем единство, само това ще ни спаси”, каза Павел Шопов от „Атака”.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com