Еврофондовете за образование и наука пред спиране заради нередности

2224
Еврофондовете за образование и наука пред спиране заради нередности
Снимка: БГНЕС

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението ѝ. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия през октомври 2016 г.

Евроекспертите дават препоръки на българските власти, които трябва да бъдат изпълнени. В противен случай е заплашено спирането на средствата по програмата, докато това не се случи.

ЕК призова румънското правителство да спре, предупреди за спиране на еврофондове

Притеснително е това, което видяхме през последните няколко дни. Това не може да бъде интерпретирано по никакъв друг начин, освен отстъ...

Това става ясно от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness.

С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образованието Миглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

В предупредителното писмо от Брюксел пише, че липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна.

Министърът на образованието проф. Николай Денков също потвърди за писмото, което е пристигнало снощи. Той поиска оставката на ръководителя на Управляващия орган към оперативната програма, който е дирекция в министерството Цветана Герджикова.

Малина Крумова: Когато шикалкавим с еврофондовете, ЕК използва това

„Не е редно да си правим политически шикалкавения с еврофондовете, защото когато ние правим това, Европейската комисия винаги го ...

"Единият от проблемите е свързан със структурата на Управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - УО, и този, който изпънява проектите - МОН. Другият - конкурсни сесии от предишни периоди. Тези проблеми не са изненада за мен. От април предупреждавах, че ако не бъде сменен подходът към управлението на програмата ще има проблеми", заяви Денков, който не пожела да коментира детайли. Попитан дали ще поиска оставката на Тодор Модев, който ръководеше Управляващия орган преди Герджикова, той заяви, че за него ще говори в понеделник. Очаква се тогава да бъде дадена пресконференция с повече подробности за проблемите и мерките, които ще се предприемат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com