Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

2467
Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония
Снимка: GATE

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" разширява международното си сътрудничество към Далечния изток с подписването на Меморандум за разбирателство с Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба, Япония.

На специална церемония, организирана от домакините в Япония, под документа положиха подписите си директорът на GATE, проф. Силвия Илиева и проф. Тайсуке Боку, директор на Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба.

"За мен е удоволствие и чест да съм тук в Япония. Ние сме нов институт в рамките на университет с богата история. Това сътрудничество с Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба, Япония, известен със своите талантливи изследователи и силна инфраструктура, значително ще обогати способността ни да изпълним нашата мисия за обучение на следващото поколение учени в големите данни и изкуствения интелект.", каза проф. Илиева.

Още: Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

GATE

Снимка: GATE

Двете страни декларираха желанието да си партнират в широк спектър от дейности, свързани с научните изследвания, образованието и обмена на кадри. Специален акцент ще бъде поставен върху използването на авангардни технологии като високопроизводителни изчисления (HPC), големи данни и изкуствен интелект, включително цифрови двойници и пространства от данни с цел разкриване на сложността на градските екосистеми и разработване на иновативни решения за по-качествен живот в градовете.

"Радвам се, че това е първият меморандум за разбирателство между български институт и нашия център. Започваме нова глава на сътрудничество, като отваряме вратата към бъдещата ни съвместна работа. Разбирам, че GATE е институт с мисия в полза на обществото. Работата с България ни предлага отлични възможности за ефективно сътрудничество.", изтъкна проф.Боку.

GATE

Снимка: GATE

Съвместните научни инициативи на партньорите ще обхващат въпроси като градски климат, градски топлинни острови, замърсяване на въздуха, устойчивост, управление на бедствията и начин на живот в градовете. Съвместните образователни програми и семинари ще улеснят разпространението на знания, насърчавайки професионалния растеж и междуконтиненталната обмяна. Допълнително, споразумението отваря врати за български изследователи и студенти да си сътрудничат с Университета в Цукуба, предоставяйки възможност за академичен и културен обмен. Програмите за обмен на студенти ще улеснят трансфера на експертиза и талант между България и Япония. Партньорството с Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба не само подчертава стремежа на GATE да работи с най-добрите, но и позиционира Института като посланик на българската наука на световната сцена.

Официалната церемония бе последвана от съвместен уъркшоп, на който всяка от страните представи постиженията си в основните области на научно-технологичното сътрудничество.

Университетът в Цукуба е национален изследователски университет, има 28 клъстера от колежи и училища с около 16 500 студенти. Основният кампус обхваща площ от 258 хектара, което го прави вторият по големина единичен кампус в Япония.

За институт GATE

Мисията на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към СУ "Св. Климент Охидски", създаден през 2019 г., е да провежда приложни изследвания, да развива иновации и да предлага образование в областта на данните и изкуствения интелект. Институтът има натрупан богат опит на базата на редица успешни проекти, целящи разрешаването на ключови обществени проблеми като болестта на Алцхаймер и дезинформацията.

GATE е българският хъб на IDSA (International Data Spaces Association), насочващ и обединяващ националните усилия в посока използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. Целта на хъба е да бъде движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните и градските администрации, както и инкубатор и акселератор, който да ускори създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com