"Изчезналият доставчик" на ковид тестовете за учениците не коментира къде са тестовете

5806
"Изчезналият доставчик" на ковид тестовете за учениците не коментира къде са тестовете
Снимка: iStock

Единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал. Става въпрос за фирмата "Булснайт", съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. "Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави", каза той и посочи името му - "Булснайт", с произход от България.

Actualno.com успя да се свърже по телефона с представител на фирмата, откъдето заявиха, че действително имат договор с Министерството на здравеопазването и той се изпълнява съгласно клаузите. На уточняващ въпрос дали това значи, че вече са доставили тестовете, от дружеството отговориха, че засега повече не могат да коментират.

Николай Денков: Тестовете на децата не могат да се правят от родителите и пред училището

Служебният образователен министър Николай Денков бе повече от категоричен, че пред училището не могат да се тестват децата. Той направи...

По-ранно съобщение на здравното министерство (МЗ) от 6-ти ноември гласи: "Министерството на здравеопазването предаде на МОН първите 180 000 щадящи теста, предназначени за образователната система. Това количество е част от осигурените вече 400 000 теста, за които МЗ сключи договори по-рано тази седмица с фирмите "ПИ КЕЙ САЙЪНТИФИК" ЕООД и "БУЛСНАЙТ" ЕООД. Всеки от избраните изпълнители ще осигури по 200 000 теста."

Конкретно "Булснайт" е трябвало да достави половината от общия брой тестове, договорени през миналата седмица – тоест, 200 хиляди броя. Срокът за доставка е до три работни дни след сключване на договора и е изтекъл.

Проверка на Actualno.com показва, че фирмата "Булснайт" е еднолична собственост на Димитър Димитров. Дружеството е регистрирано през 2013-та година с капитал от 300 лева, на адрес: гр. София, р-н Витоша, ул. „Панорама София“, бл. 11, вх. "Б", ап. Б401. Оборотът му за миналата година е 6 335 000 лева.

Синдикат: Кацаров се наложи диктаторски над учителите за КОВИД тестовете (ВИДЕО)

Продължава разпределянето на тестовете към регионалните управления на образованието в страната. Тестовете, определени за София, бяха до...

От началото на 2021-ва има спечелени две обществени поръчки. Едната е от октомври месец. Договорът е с МБАЛ "Свиленград" ЕООД за сумата от 1 370 000 лв. без ДДС за доставка, монтаж, пускане в експлоатация и обучение за работа на апарат за магнитно-резонансна томография 1,5Т. В нея „Булснайт“ участва в консорциум със „С&Т БЪЛГАРИЯ“ ЕООД.

По-рано, през април месец, фирмата е подписала договор с УМБАЛ „Св. Екатерина“ ЕАД на стойност 2 170 000 лв. без ДДС за доставка, монтаж, обучение за работа и гаранционна сервизна поддръжка на монопланов ангиографски апарат с окомплектовка за хибридна операционна зала. Директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев е един от много известните в сферата на здравеопазването с внушителното си лично състояние - ПОДРОБНОСТИ ТУК!  

Пред журналисти здравният министър д-р Стойчо Кацаров посочи още, че освен 200-те хиляди теста, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди, които според него са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас и за персонала. Той не обясни как смята МЗ да реши проблема - дали ще издири въпросната фирма, ще търси обезщетение или нещо друго, а също и дали вече парите ѝ са преведени.  

Припомняме, че на 3-ти ноември МЗ публикувана покана към заинтересованите лица за осигуряването на още 1 468 800 щадящи теста, като срокът за подаване на оферти изтече на 8-ми ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com