Как да не затваряме училища и детски градини - идея, която звучи добре на теория, но на практика ...?!

2531
Как да не затваряме училища и детски градини - идея, която звучи добре на теория, но на практика ...?!
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредното затваряне, при това с мрачната перспектива да останем с ограничителни мерки доста повече, отколкото в края на 2020 година, безспорно опъва нервите на всички. Но този практически опит подсказва, че е крайно време да признаем – вирусът налага да променим живота си.

Един от най-важните аспекти на затварянето е дистанционното обучение. Много педагози вече говориха, че то не може по никакъв начин да замени присъственото обучение. Но как децата, особено по-малките, да се върнат присъствено в училище и в детските градини, след като се вижда, че много бързо се стига до положение, в което здравната система просто не може да се справи?

МОН потвърди затварянето на детските градини и училищата от 22 март

Министерството на образованието потвърди спирането от 22 март, понеделник, за десет дни на присъствените занятия в детските градини и у...

Според д-р Шон Лукан, който коментира положението пред Medscape, начинът е периодично масово тестване с антигенни тестове в училище и в детските градини. По този начин възможно най-бързо ще се улавят повече случаи на COVID-19 и ще бъдат бързо карантинирани – още в началото на каквато и да е симптоматика.

Въпроси обаче пак има. Първо – да бъде подбран подходящият вид тест. Второ – кой ще успее да тества толкова много деца, при това според д-р Лукан най-добре е тестването да е всеки ден? Лекарят отговаря доста предвидимо, като препраща към частна организация, която извършва тестове – в салоните по физкултура. И докато това е приложимо в САЩ (но дори там едва ли на много места), дали може да стане в България където и да е?

Междувременно, израелско проучване от пролетта на 2020 година потвърждава, че по-малките деца не се заразяват толкова лесно с коронавирус, колкото възрастните (почти два пъти по-малко), но не са и пренебрежим фактор за епидемията.

Съгласно данните, всъщност заради наличието на много случаи с леки или дори никакви симптоми на COVID-19 при деца (7 до 19 години), те всъщност доста ефективно разпространяват вируса сред възрастни. Показателно е, че според резултатите от серологичните тестове, които са извършени след PCR тестове на участвалите в проучването, само 48% от в крайна сметка заразените с COVID-19 деца са хванати от PCR-а, при 80% от възрастните. Става въпрос за оценка на случаи, тествани едноркатно с PCR. При прилагане на 2 или повече PCR теста за различен период от време, са засечени 77% от случаите на COVID-18 при децата, които по-късно излизат със серологичните тестове (т.е. 23% биват хванати чак като са оздравели и имат антитела), а 88% са хванти при възрастните (само 12% са уловени допълнително със серологични тестове). Трябва обаче да се има предвид, че след като проучването е от миналата пролет, то не разглежда каква е заразността на купищата нови варианти, които се появиха – основно британски, южноафрикански, бразилски.

Просветният министър: Присъственото обучение зависи в голяма степен от ваксинацията на учителите

Присъственото обучение зависи в голяма степен от ваксинацията на учителите. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com