Кунева не се разбра с "неприоритетните" студенти

542
Кунева не се разбра с "неприоритетните" студенти
Снимка: БГНЕС

Студентски протести предстоят следобед в София и в още 4 български градове. Въпреки преговорите в просветното министерство, продължили час и половина, студентите по медицина, фармация и дентална медицина останаха непреклонни и ще изразят недоволството си.

Причината за протеста е, че студентите вече няма да получават европейски стипендии. Стимули за успех ще вземат само студенти от т. нар. приоритетни професионални направления.

Протест в четири града на "неприоритетните" студенти

Студентски протести в София и още 4 български градове ще се проведат днес. Недоволството си ще изразят студентите по право, медицина, ф...

Сред тях са инженерните науки, математиката, педагогиката и др. Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област.

Рано тази сутрин стана ясно, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии. В момента те са между 50 и 110 лева на месец като последно са актуализирани през 2004 г., съобщава bTV.

„Това, което се разбрахме, след час и половина разговор, е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии”, каза вицепремиерът.

Председателят на студентския съвет на Софийския университет Васил Силяновски беше категоричен: „Ние държим да се възстанови всички да имат равен достъп до стипендия, независимо в какво направление е това”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com