Министерски съвет обяви списък със защитени специалности

5584
Министерски съвет обяви списък със защитени специалности
Снимка: БГНЕС

Правителството прие Списък със защитените от държавата специалности от професии, по които има недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда, съобщи правителствената пресслужба.

Министрите одобриха и критериите за определянето на тези специалности, както и условията и реда, по който паралелките, подготвящи такива кадри, да получават допълнително финансиране.

Обявиха 12 защитени специалности в университетите

Правителството определи като „защитени” 12 специалности, по които да се провежда обучение във висши учебни заведения. Спор...

От проекта на правителственото постановление се разбира, че защитените специалности са 29 в дейности като производство на мляко, строителство на пътища, изолации в строителството и стъклопоставяне, компютърно моделиране и десениране на тъкани, полевъдство, пчеларство и бубарство, каменоделство, лазерна и оптична техника, електрообзавеждане в градския транспорт, ядрена енергетика.

В друг списък са изброени 54 специалности, по които се очаква недостиг на кадри вбъдеще - в строителството на пътища и сгради, в бояджийството и изолацията на сгради, в текстила и производството на облекла и обувки, в автомобилния и жп транспорта, в корабостроенето, в производството на хляб и в грижите за децата.

Чрез включването на защитените специалности и на специалностите, за които се очаква недостиг на пазара на труда, в държавния план-прием в училищата се създава възможност за осигуряване на кадри за области, които са приоритетни за развитието на икономиката на регионално ниво в средносрочен план, се казва в правителственото съобщение.

Създава се възможност за изпълнението на регионални програми и проекти за областта, чиято реализация би била застрашена, ако обучението по съответната специалност се закрие.

11 екзотични филологии стават защитени специалности

11 екзотични филологии като арабистика, кореистика, японистика и др., към които няма голям наплив, но са важни за икономиката, стават з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование