МОН и IT секторът подписаха споразумение за развитие на IT специалисти

3307
МОН и IT секторът подписаха споразумение за развитие на IT специалисти
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката в лицето на министърът в оставка Меглена Кунева подписа днес споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици с представителите на IT индустрията. На церемонията присъства и президентът на страната Росен Плевнелиев. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Споразумението е рамково и предвижда сътрудничество по конкретни проекти свързани с изготвянето на учебни планове и програми за обучение, квалификация на учители и разширяване на базата на софтуерни специалисти. Целта е професионалното образование да подготвя квалифицирани кадри, които да се включват в пазара на труда. От страна на IT индустрията споразумението беше подписано от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и ИКТ Клъстера.

Министърът в оставка Кунева съобщи, че миналата седмица с нейна заповед професията „Приложен програмист“ е включена към списъка на професиите за професионалното образование и обучение. Това беше дългоочаквана мярка от страна на бизнеса.

Догодина ще стартира и новата Национална програма към МОН „Обучение за IT кариера“. Тя предвижда да бъдат създадени центрове освен в София и в Русе, Правец, Пловдив и Бургас, където да се обучават ученици и да се квалифицират учители. Предвижда се програмата да е с бюджет 250 000 лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители. Министърът в оставка Кунева посочи, че очаква от бизнеса помощ за изготвянето на входящите тестове.

Марково става първото IT село в България

Марково е на път да се превърне в първото IT село, предоставящо така популярното на Запад изнесено работно място за компютърни специали...

Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му, този проект може да последва добрия пример на дуалното обучение. Преди две години имаше една паралелка само в един град, а днес, благодарение на проекта „Домино“, десетки деца в 16 града се обучават през практика, посочи той. Президентът изтъкна, че проектът за сътрудничество в областта на софтуерното образование се е развил изключително бързо от идея до реални действия.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка благодари на държавния глава за последователната му подкрепа за развитието на професионалното образование в страната и подчерта, че сега приоритет и за МОН и за бизнеса трябва да остане квалификацията на учителите по професии.

Стамен Кочков, председател на управителния съвет на БАСКОМ коментира, че споразумението ще помогне за решаване на най-големия проблем на IT индустрията – недостига на кадри. Няма бизнес без високи технологии, което означава, че без развитие на IT кадри, ще се забави развитието на икономиката на страната. Софтуерната индустрия осигурява 2% от БВП на България, посочи той и добави, че въпреки че заетите са няколко хиляди, данъците и осигуровките се равняват на четвърт милиард на година. Това е структуроопределящ сектор за икономиката, каза той и посочи, че целият бизнес разчита днешното споразумение да доведе до благоприятен ефект.

Петър Иванов, председател на Управителния съвет на БАИТ заяви, че заявката на МОН показва, че държавата най-накрая е влязла в ролята си да обучава млади хора за професиите на бъдещето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Съмнения за обективност и при новите конкурси за училищни директори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование