МОН няма да работи със съмнителните НПО за подкрепа на ромчета

1589
МОН няма да работи със съмнителните НПО за подкрепа на ромчета
Снимка: БГНЕС

Договори с трите съмнителни НПО-та, заради които беше възложена проверка как се разпределят 20 млн. лв. за подкрепа на ромчета, няма да бъдат сключени. Това се разбра от отговор на министър Меглена Кунева на парламентарен въпрос от депутата от ПФ Милен Михов. Такова е било заключението на Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към МОН, направила одит на одобрените по съответната процедура сдружения.

Проверката бе по сигнал на Националната мрежа за децата, че за подкрепа на ромски деца в предучилищна възраст са били одобрени три сдружения с едни и същи собственици и без никакъв опит. "Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки" са регистрирани във Варна от едни и същи лица, две от тях - на един и същ адрес, и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г., пише в. "Сега".

Езиковед: Учебните програми по български език трябва да бъдат сериозно преразгледани

Учебните програми по български език, от началното училище до 12-ти клас, трябва да бъдат сериозно преразгледани. Това каза в предаванет...

Проверяващите са констатирали нередности както в насоките за кандидатстване, така и в процеса на оценяване на проектните предложения. Според насоките например един кандидат може да участва в процедурата само с едно проектно предложение, но не е поставено ограничение за броя проекти, в които една организация може да участва като партньор. Това значи, че всеки партньор може да участва в повече от един проект и да получи финансиране веднъж като кандидат и неограничен брой пъти като партнираща организация. "Не е предвидена възможността едни и същи физически лица да стоят зад различни организации. Така, макар формално да не са нарушени условията, се получава порочен резултат - различни правни субекти, но едни и същи личности - което противоречи на замисъла", обясни министърът.

При оценяването на проектните предложения също били констатирани проблеми от различен характер - допуснато е участието на сдружения с нестопанска цел, които са новоучредени и без опит. Опитът на членовете се преценявал на базата на автобиография, която според одитния доклад не е надеждно средство. Констатирани са нарушения на правилата за включване на наблюдатели в оценъчния процес, както и на правилата за допускане на проекти до оценка след изтекли срокове, а оценителната комисия е приключила с оценката на подадените проектни предложения след определения за това срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com