МОН ще трябва да даде на италианска фирма да оценява проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

6045
МОН ще трябва да даде на италианска фирма да оценява проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Министерството на образованието и науката прекратява процедурата, с която щеше да възложи на 405 международни експерти оценката на 44-те подадени научни проекти по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Сега".

Причината е решението на Върховния административен съд от 22 юни, което постановява, че предишният конкурс е прекратен неправомерно и поръчката трябва да бъде възложена на фирмата, получила най-много точки тогава. Това обаче ще забави допълнително планираното изграждане на 12 научни центъра за общо 350 млн. лв., съответно повишава и риска от загуба на милиони.

Просветният министър: От учителите зависи доброто овладяване на българския език

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че на учителите се пада основната задача учениците им да овладеят българския език и ...

Конкурсът за избор на международни експерти, които да оценяват научните проекти, бе обявен през април по времето на служебния министър проф. Николай Денков. Той прекрати обявената от предшественичката му Меглена Кунева обществена поръчка за 2 млн. лв. за избор на фирма, която да подбере оценители, заради това, че подадените оферти не съответстваха на обявените изисквания. Обявата за втория конкурс бе разпространена чрез водещи научни списания в световен мащаб, за което съдействаха лично еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и председателят на Европейския съвет за научни изследвания проф. Жан Пиер Бургиньон. В резултат бяха избрани 405 учени от цял свят, с които трябваше да се сключат индивидуални договори до края на май, и то за двойно по-малка сума - 900 хил. лв.

Италианската фирма, кандидатствала по първата процедура, обаче обжалва прекратената обществена поръчка пред Комисията за защита на конкуренция и тя отсъди в нейна полза. МОН, на свой ред, обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд, но ВАС също отсъди в полза на фирмата. Според висшите магистрати обществената поръчка е прекратена незаконосъобразно и затова трябва да се върне директно на етап сключване на договор с получилата най-много точки фирма - италианската "Прогетти плант".

Министър Вълчев коментира, че няма как да не изпълни решението на съда. По думите му, предстои ръководителят на техническа помощ по европрограмата да обяви класирания кандидат, т.е. италианската фирма, след което обаче по закон трябва да се изчакат 14 дни за обжалвания. Ако такива няма, ще може да се пристъпи към договор с италианците и съответно да започне същинският етап на оценка на подадените научни проекти. Според запознати обаче е почти сигурно, че ще има обжалване от другите две фирми, участвали в обществената поръчка, една от които е получила едва няколко стотни по-малко от италианците.

Един от вариантите, който обмисля да предприеме МОН, е да поиска от КЗК възможност за т.нар. "предварително изпълнение", т.е. оценката на научните проекти да започне, без да са минали обжалванията.

МОН бори неграмотността с мотивирани учители

МОН ще бори неграмотността с решителни мерки и мотивирани учители. Тази заявка направи министърът на образованието Красимир Вълчев по в...

От МОН все още не са обявили публично какво смятат да правят по другия проблем с оперативната програма - спрените междинни плащания по другите оси, свързани с училищното образование и социалното включване. От ЕК установиха в одит нередности при 8 проекта за 180 млн. лв., но все още не е ясна точната сума на финансовите корекции, които ще трябва да понесем. Все още обаче се обсъжда дали управляващият орган на програмата (дирекция "Структурни фондове" в МОН) да бъде изведен като самостоятелна агенция извън МОН. Предложението на проф. Денков бе той да остане в министерството, а изведени навън да бъдат проектите, които се изпълняват (към университетите например по проект "Студентски стипендии"). Не е ясно и какво се прави за решаване на сериозните проблеми, засечени от ЕК в екипите за управление на проектите - непрозрачни процедури и неясни критерии за сформирането им, неадекватна организация на работата им, голям брой експерти в екипите с дублиране на отговорности и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com