Образователният министър не планира удължаване на учебната година

1911
Образователният министър не планира удължаване на учебната година
Снимка: ПЦ на Президента

МОН няма възможност да предвиди какво ще се случи през 2022 г. от епидемична гледка точка. За това ресорният министър Николай Денков не би тръгнал да планира удължаване на учебната година още отсега.

Има бюджет за обучение на учители за училищата и детските градини, увери министърът от трибуната на Народното събрание.

Училищата ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, обеща образователният министър

Целите пред МОН са максимално продължително обучение през предстоящата учебна година. Това заяви служебният образователен министър Нико...

По думите му ситуацията с епидемията е много динамична и само допреди няколко седмици очаквахме, че поредната Ковид вълна ще бъде в края на септември месец или началото на октомври месец. Много е трудно да се предвиди 2-3 месеца предварително как ще се развие епидемията, каза Денков. Ако е по-дълга епидемичната вълна може да се потърсят възможности за компенсиране на проблемите през учебната година, подчерта той.

В извънредната ситуация няма как да помогнем на децата си, ако не работим заедно учители и родители. Има мерки, които да подпомогнат процеса, каза Денков.

По негови думи към дистанционно обучение преминават първо учениците от 8 до 12 клас, а при влошаване на епидемичната ситуация учениците от 5 до 7 клас, включително. Най-малките деца до 4 клас ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

При заболеваемост от 250 до 500 на 100 000 на национално или на областно ниво училищата работят по график за преминаване към електронно обучение. Мерките за отделни училища за случаи на COVID-19, са идентични от тези за зеления и жълтия сценарий, обясни министърът.

МОН има желанието максимално дълго училищата да работят присъствено. Търсенето на електронни устройства е, че трябва да бъдем готови за най-тежкия сценарий, а не защото искаме да започнем електронно, уточни Денков.

Само 30% от учителите са ваксинирани

Вече е в сила решението работещите в образователните институции, които се имунизират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те...

Наличието на онлайн платформа не е достатъчно, за да тръгне учебния процес. Ние имаме нужда от подготовка на учителите и може да бъде въведена тогава, когато учителите са готови да я използват по най-добрия начин, подчерта служебният образователен министър.

Не по-малко важно е това, че в насоките МОН са отделени насоки за работа с деца със специални образователни потребности. Те преминават последни в краен случай и се предвижда допълнително занимание с тях, с педагогически специалисти да запълват по-максимален възможен начин ресурсите, които се предлагат.

За децата в риск е актуализиран механизмът за обхващане. Септември е ключов, за да бъдат върнати децата в училище, каза министърът.

Николай Денков заяви, че компромисът, който е направен е, че има общи насоки как да се дефинира как да се подходи на всяко едно образователно ниво. Дадена е свобода на директора, на педагогическия персонал, на обществения съвет и в рамките на това, което е дефинирано от МЗ и РЗИ-тата, да се търсят гъвкави форми за решение на ниво училище, обясни Денков.

От МОН са се постарали да се даде възможност за комбиниране на мерките между регионално и национално ниво с гъвкавост да се вземат решения в зависимост от конкретната ситуация. Акцентът не е колко учители са ваксинирани или неваксинираните, а какъв е процентът на заболелите деца и имаме ли обективната преценка да водим обучението с присъствените учители, посочи Денков.

Къде са кадърните хора, за които преподаването е кауза, а училището - храм?

Предпазливото изказване на служебния просветен министър Николай Денков, че ревизията не му е приоритет, остави усещането за запазване н...

За подготовката и резултатите от Националното външно оценява, Денков коментира, че средното ниво на резултатите на НВО не се отличава на резултатите от предните години. Средно резултатите са на ниско ниво.

Има ученици, които имат добре подготвени образовани родители, които се занимават с децата си, като дори са повишили резултатите на децата си. Това е малък дял, свързан със специфични условия в семейната среда, отчете Денков.

Това, което се вижда е, че всички рискови групи са понижили значително резултата и рискът за отпадането им се е увеличил значително, призна министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com