Осигуряване на още кадри и обезпечаване на материалната база - основни цели пред новия образователен министър

2582
Осигуряване на още кадри и обезпечаване на материалната база - основни цели пред новия образователен министър
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Новото ръководство на Министерството на образованието и науката (МОН) ще продължи да работи по сегадействащите дългосрочни стратегии, по които има консенсус в обществото.

Това заяви служебният министър на образованието Сашо Пенов при представянето на приоритетите и екипа си. В брифинга участваха и заместник-министритет Албена Чавдарова - професор в Софийския университет, Мария Гайдарова с ресор „Предучилищно училищно образование“ и Надя Младенова, която ще отговаря за европейските фондове. Димитър Здравков ще е началник на кабинета на министъра.

Кой е Сашо Пенов - новият служебен министър на образованието?

Проф. д-р Сашо Пенов е новият служебен министър на образованието, стана ясно от указа на Румен Радев от 1 август, с който президен...

"Осигуряването на кадри и обезпечаването на материалната база за започването на началото на учебната година остава основен приоритет", каза още Пенов.

Министърът отбеляза, че има две кризи, които биха ни сполетяли през предстоящата учебна година - влошаване на епидимичната обстановка и на енергийната ситуация.

Проф. Пенов обясни, че са в тесен контакт с Министерството на здравеопазването, с което поддържат диалог относно възможните мерки според актуалната ситуация:

"Ще се ръководим от принципа максимално присъствие в образователните институции при полагане на грижа за здравето както на децата и студентите, така и на учителите и преподавателите", каза той и допълни, че това ще зависи от обективната ситуация.

ВАС спря наредбата на Денков, позволяваща масова смяна на училищни директори

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на наредбата за провеждане на конкурси за директор...

По отношение на енергийната обстановка той отбеляза, че средства за провеждане на държавната политика ще се осигурят, а друг е въпросът от фактическата ситуация с наличността на отоплителните материали:

"Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци", допълни Пенов и отбеляза, че първата програма, която е одобрена от Европейската комисия е ОП “Образование”.

Другият стратегически приоритет е работата по Националния план за възстановяване и устойчивост. По думите му целта е да не се забави изпълнението на тези дейности, за да може средствата да бъдат насочени към образованието. Министърът каза, че общо над 3,5 млрд лв. се очаква да влязат в сферата на образованието по двете - оперативната програмата и плана. Според него това е сериозна сума за подпомагане на сектора и важните целиви политики на държавата в подготовката на следващите поколения.

"В сферата на висшето образование наблюдаваме и обсъждаме мерките, които са планирани и вече подлежат на обществено обсъждане, за да видим какво е състоянието им", отбеляза още той. Министърът посочи, че е разговарял с председателя на Съвета на ректорите, включително и по въпроса за повишаване на минималното заплащане на най-ниската академична длъжност - асистентската. Пенов добави още, че с целия състав на съвет ще се срещне на 16 септември.

1500 лева минимална заплата за университетски преподавател

Минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 г. За целта правит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование