Отнемат академичните титли при доказано плагиатство

3885
Отнемат академичните титли при доказано плагиатство
Снимка: БГНЕС

Лицата, за които се установи плагиатство или недостоверност на данните в представените научни трудове, ще се освобождават от академична длъжност и ще се отнемат научните им степени. Въпросните "доценти" и "професори" освен това занапред повече няма да могат да кандидатстват или да заемат подобна длъжност в своя или друг вуз.

Това решиха депутатите от парламентарната просветна комисия, които вчера приеха на второ четене дългоочакваните промени в закона за развитие на академичния състав. Оказа се, че основната част от текстовете са били приети на изнесени заседания на комисията във Велинград през февруари. Вчера бяха гласувани последните останали текстове, касаещи плагиатството.

Депутатите одобриха единни критерии за научните степени

Парламентът прие на първо четене минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академичн...

Промените бяха окачествени като революционни от зам.-просветния министър Петър Николов, защото за първи път въвеждат задължителни минимални изисквания за кандидатите за академични степени и длъжности. Въвежда се и ред за установяване на плагиатство, какъвто досега липсваше, поради което подобни случаи не можеха да бъдат установявани и санкционирани.

Според приетите промени към министъра на образованието се създава комисия по академична етика, която ще разглежда сигнали относно нарушения при провежданите процедури за присъждане на научни степени или заемане на академични длъжности. Тя ще се състои от петима членове, един от които е юрист. Председателят й и трима от членовете й ще са представители на 4-те научни области, предложени от висшите училища. Те ще са хабилитирани лица, притежаващи степен доктор и с най-малко 10 г. стаж по специалността, пише Сега.

При установяване на недостоверни данни, плагиатство или друго нарушение просветният министър ще издава заповед за прекратяването на процедурата. При системни нарушения при провеждане на процедурите за научни степени и академични длъжности, което значи над 3 нарушения, министърът ще предлага дори отнемане на програмната акредитация на съответното висше училище, решиха депутатите. Ректорът на съответното висше училище пък ще отнема научната степен на провинения си колега и ще го освобождава от академична длъжност. Ако самият ректор е уличен в плагиатство, какъвто случай има във Варна, то санкцията за него ще се налага от председателя на общото събрание на вуза.

Според новите текстове плагиатството ще се наказва без давност, по всяко време, по което се установи. Заварените случаи на доценти и професори, които вече са защитили званието си, но не отговарят на нововъведените задължителни минимални изисквания, също ще попаднат под влиянието на новия закон - занапред те няма да имат право да ръководят докторанти, да са членове на журита и да заемат ръководни постове в сектора.

Отстраниха от длъжност професорът, искал подкуп от студенти

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност единия от преподавателите в Университета по хранителни технологии – проф. Симеон Вас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование