Отново: Ако се пазим и ваксинираме, децата ще ходят на училище – иначе няма

7166
Отново: Ако се пазим и ваксинираме, децата ще ходят на училище – иначе няма
Снимка: iStock

Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана – там са най-тревожните данни. От началото на учебната година около 2 пъти са се увеличили карантинираните учители, 4 пъти карантинираните ученици, което очаквахме. В Габрово влиза ротационно обучение, тъй като областта е с над 500 заразени на 100 000 души. За момента ротационното обучение е за 2 седмици. Това е резюмето на образователния министър проф. Николай Денков за ситуацията с учебната година и коронавируса.

Във Враца имаме много нисък дял на карантинирани ученици, но това не бива да ни успокоява. Какво ще се случи, зависи от три неща – колко се спазват мерките в училище, извън училище и колко са ваксинираните, уточни Денков.

Коронавирусът настъпва: Столични училища вече се готвят за онлайн обучение

Наблюдава се увеличение на процента на отсъстващи ученици с грипоподобни симптоми. Това са деца предимно в 5-и клас. Около 200 деца общ...

Имаме 515 паралелки в дистанционно обучение и 24 групи в детските градини, без да броим Габрово, където в сила влиза ротационното обучение. Ако не сме в тъмночервена зона, 1 на 50, 1 на 100 учители и ученици са карантинирани, но при тъмночервена зона 1 на 2 си отива вкъщи, обобщи проф. Денков пред БНТ.

Ние все още продължаваме да растем като случаи, а особеното на тези епидемични вълни е, че те рязко тръгват нагоре – затова трябва да се спазват мерките, подчерта образователният министър.

Не говорим за затваряне на училищата, а за ротационен принцип – това е много по-щадящо от това, което ставаше миналата година. А здравните власти имат пълното право да пазят населението от епидемичен взрив, каза проф. Денков след въпрос, че така и не спират споровете дали училищата са развъдник на коронавирус или не.

Ситуацията не трябва да излиза от контрол – погледнете в съседните страни, случва се в Сърбия, случва се в Румъния, продължи Денков, но уточни, че носенето на маски в класната стая от учителите ще остане препоръка, а не задължение. „Не искаме да го правим като някаква полицейска мярка”, заяви министърът. Освен това, има препоръка всяка седмица да се тестват учителите, а за учениците има смисъл само ако поне 90% от децата се тестват. Има щадящи тестове, готовност да се ползват има, но няма желание у родителите.

Все повече училища със заразени с Covid-19 ученици в област Велико Търново

Увеличава се броят на училищата в област Велико Търново, в които има положителни случаи на коронавирус при ученици. Всяко пето училище...

"Хората не искат да спазват тежки изисквания. За съжаление, по трудния начин ще разберем на принципа проба-грешка докъде можем да стигнем", е гледната точка на Денков. Опазването на здравето е отговорност и на родителите – щом искат децата им да са на електронно обучение, нека имат възможност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com