Пловдивска гимназия навлиза в облака, какво е училище без хартия

3997
Пловдивска гимназия навлиза в облака, какво е училище без хартия
Снимка: iStock/Guliver

Ето как ще изглежда бъдещето училище - без учебници и тетрадки, без тежки раници и проблеми с разстоянието. Точно това се случва днес в ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив, където е вече внедрена новата образователна технологична инициатива за класна стая без хартия, макар и само в един клас - 8 "Ж".

Децата днес сами разказаха на образователния министър Красимир Вълчев и на кмета на града Иван Тотев какво точно се случва. По проекта "1:1" е внедрена облачната платформа Google G suite за образованието, всеки ученик и учител разполагат с електронен профил в домейна на организацията, а технологичен партньор е Acer, официален партньор на Google for Education в България, чрез инициативата си "Acer за образованието".

Всеки ученик има пробук, лек и удобен за ползване, с издръжлива батерия, но и зарядно за всеки случай в стаята. Няма външен достъп, пространството е защитено в домейна на училището. Чрез това приложение учениците споделят в група, имат достъп до множество образователни канали и създават учебно съдържание.

Децата работят в екип, интересно им е, този начин на обучение вече е адекватен на нагласата им към света, така или иначе пряко свързана с дигиталните технологии. Виртуалните класни стаи са изготвени от учителите, които ръководят процеса. Вече 23-ма преподаватели от елитната гимназия са сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии.

Две години е продължил проектът "1:1", внедрени са облачни технологии и безжична училищна мрежа. До 2023 година всички 1200 ученици в училището ще използват личен Chromebook, с което моделът ще бъде валидиран за целия петгодишен курс на обучение в гимназията. Внедрената високотехнологична платформа ще трансформира целия учебен процес, поставяйки фокус върху ученика и променяйки изцяло учебната среда.

С тази значима стъпка издигаме сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността в стандарт за нашето училище“, коментира Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“.

Министър Вълчев каза, че е впечатлен от това, което вижда и поощри осмокласниците с профил френски език, които са пионери в училището без учебници и тетрадки. От техните резултати ще зависи дали проектът е успешен и дали и други училища ще го внедрят.

Учебниците не излизат съвсем от употреба, информацията в тях е достоверна и затова е важна ролята на учителя, който ръководи учебното съдържание във виртуалната класна стая.

А новината, която съобщи министър Вълчев днес в Пловдив е, че всички училища в страната ще имат възможност да изградят собствена WiFi мрежа. Всяко училище, което разработи собствени проекти за промяна на методите на обучение и на средата, ще бъде подпомогнато, това е един от приоритетите в бюджета за следващата година, каза още той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com