По-съвременното и качествено образование е приоритет за обществото

2278
По-съвременното и качествено образование е приоритет за обществото
Снимка: Lidl

Образованието е секторът с едно от най-стратегическите значения за всяко общество. То изгражда знанията, уменията и ценностите на днешните ученици, които утре ще бъдат активни граждани и ще определят посоката за развитие на нацията. След редица сътресения, пред които беше изправено образованието у нас през последните две години, сега се усеща силна енергия за подобрение и трансформация на учебния процес от страна на гражданският сектор.

Доказателство за активното участие на гражданските организации е силният интерес и разнообразните проекти, с които те кандидатстваха  в област „Образование“ в петото юбилейно издание на най-голямата социално отговорна инициативата на Лидл България -  „Ти и Lidl за по-добър живот“. 12 от тях ще получат финансиране на обща стойност 102 511 лв. Всеки от проектите ще получи сума в размер до 10 000 лв. за изпълнение на своя проект в рамките на една година.

Сред интересните примери е проект „Майсторски клас за начинаещи учители: „Готови за училище”, който ще се реализира от Сдружение „Образователна общност - Варна”. Чрез него ще се подпомогне интеграцията и мотивацията на начинаещите педагози, за да придобият повече самоувереност в класната стая. Планира се провеждането на курсове и срещи за обмен на опит, както и създаване на наръчник с инструменти за практическо приложение, който ще се разпространява безплатно, с цел да достигне и до други начинаещи учители в цялата страна.

Друг любопитен пример от одобрените проекти тази година е “Да се заровим в миналото” на Сдружение „Европейски инициативи без граници“, чрез който ще бъде изградена детска експериментална лаборатория за археология в град Русе. В поредица от лекции децата от началните класове ще могат да се докоснат до вълнуващи археологически дейности - да изравят находки, да рисуват в ръчно създадена пещера от картон и да играят игри, създадени специално за целта от музейни педагози. По този начин освен да се забавляват, децата ще имат възможността да придобият нови знания и умения, свързани с културно-образователен модул „Праистория“.

„Ти и Lidl за по-добър живот" се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в 3 ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За петте издания на инициативата от 2017 г. насам, Лидл България е финансирала 119 проекта на граждански организации в 58 населени места от цялата страна с общ фонд от 915 000 лв.  Партньори на инициативата са Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българския Дарителски Форум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com