X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Предложение: Държавата да плаща за частна детска градина, ако няма място в общинска

1872
Предложение: Държавата да плаща за частна детска градина, ако няма място в общинска
Снимка: БГНЕС
Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински детски градини, да получават парична помощ от бюджета, за да си платят за частна. Помощта ще се дава от 3-годишна възраст на детето до 1-и клас. Това предвижда проект на нова наредба на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, публикуван за обществено обсъждане, пише 24 часа.

Всеки месец през 2021 г. помощ за детска градина трябва да получават около 3 600 деца, показват разчетите на Вълчев. Размерът на помощта не може да е по-голям от средния месечен размер на средствата, които плаща държавата като субсидия за издръжката на дете в държавните и общинските детски градини и училища за съответната година. Издръжката на дете в яслена група годишно за 2021 година е 1 583 лева. Издръжката на дете на възраст от 2 до 4 години е 2 887 лева. За децата на 5 и 6 години от подготвителните групи е 3 097 лв. годишно.

Борисов: 2.4 млрд. лв. вложихме в образователна инфраструктура и за заплати на учителите

„Близо милиард вложихме в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в ...

Държавна помощ ще има и за родители, които плащат такса по договори за отглеждане и обучение с търговци или юридически лица с нестопанска цел, предоставящи организирани услуги за деца. Родителите са длъжни да предоставят договор за обучение между родителя и детската градина, както и фактура за извършеното плащане, за да докажат разходите за обучението на детето си. Общината прави проверка, а кметът със заповед определя размера на компенсацията или пък дава отказ.

“В отделни населени места в страната от години съществува проблем с недостатъчен брой на свободните места за прием на деца в детските градини. За решаването му бе приета Национална програма, финансирана със средства от държавния бюджет, съгласно която за периода 2020-2022 година са предвидени 210 млн. лв. за изграждане, пристрояване и надстрояване на детски градини, детски ясли и училища, от които минимум 50 на сто са предназначени за реализиране на дейностите в детските градини. С изпълнението на програмата в средносрочен аспект се очаква да бъде решен проблемът с недостига на места за прием”, се казва в доклада на министър Красимир Вълчев. Според него е важно родителите да бъдат подпомогнати при осигуряване на условия за ранно детско развитие, социализация и подготовка.

“Приемането на постановлението е в резултат на политиките на Министерството на образованието и науката, насочени към прилагане на принципите за равен достъп до качествено образование, за включване на всяко дете и на всеки ученик в образователната система и за равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование”, пише още министър Красимир Вълчев. 

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com