Принуждава ли МОН университетите да прекратят отношенията си с руски учебни заведения?

5457
Принуждава ли МОН университетите да прекратят отношенията си с руски учебни заведения?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Министерството на образованието и науката (МОН) е изпратило "препоръка" до всички ректори на висшите учебни заведения в страната, в която те са били посъветвани да прекратят всякаква обща научна и изследователска дейност с руски учебни заведения. На практика това значи българското и руското висше образование да прекратят в голяма степен своите отношения - обмени на студенти и преподаватели, общи проекти и програми и т.н.

Това научи Actualno.com от свои източници.

Въпросното писмо е било изпратено до ректорите на университетите на 15 март 2022 година. Самият текст е под формата на "препоръка", което назад във времето се е случвало много рядко, тъй като МОН няма никакво участие във взимането на решения от страна на университетите, защото от своя страна те са автономни. Въпреки това обаче в малкото случаи, когато подобни препоръки са били изпращани, те са имали ясен сигнал - предприемане на действия от страна на ректорите.

На този етап не е ясно дали предстои вземане на общо решение по казуса. Както и досега, всеки ректор ще предприема подобно решение за своя си университет. 

Пред Actualno.com от образователното ведомство коментираха, че тези действия са „във връзка с актуалната международна обстановка и общата позиция на Европейския съюз, включваща и налагане на определени ограничителни мерки спрямо Руската федерация предвид ситуацията в Украйна" и допълват, че са препоръчали " да се замрази провеждането на съвместни дейности с университети, чиито академични ръководства са подкрепили публикуваното на 4 март 2022 г. официално становище на Руския съвет на ректорите в подкрепа на действията на президента на Руската Федерация".

С кои прекратяваме отношения?

Въпросното становище включва подписите на 305 ректори на повечето водещи руски университети. Те заявяват, че предприетите действия от страна на руският президент Владимир Путин били "най-трудното, но необходимо решение в неговия живот" и призоваха като образователни дейци "ефективно да се сплотим около нашия президент, като с нашия пример укрепваме оптимистичния дух и вярата в силата на разума сред младите хора".

Санктпетербургският държавен университет също е сред подписалите декларацията. Снимка: iStock

Пред Actualno.com от Софийския университет "Св. Климент Охридски" също потвърдиха за въпросното писмо от страна на МОН и уточниха, че наистина не става дума за руските университети изобщо, а само до тези университети, чиито ректори са подписали декларация в подкрепа на войната:

"Софийският университет има договори за сътрудничество с някои от тези университети, но през последните години на практика сътрудничество не е имало. Самата декларация е известна. Наскоро получихме съобщение от УНИКА - асоциацията на университетите от европейските столици, че изключват три руски университета, чиито ректори са подписали декларацията", заявиха пред Actualno.com от Алма матер.

По повод запитванията ни от образователното ведомство уточниха, че министър Николай Денков е използвал случая да обърне внимание и върху възможността представители на украинската академична общност да бъдат привличани като част от преподавателския и научноизследователския състав в български висши училища, когато това е целесъобразно.

По темата работи Ивайло Илиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com