Първолаците с вечерен час на лягане

30296
Първолаците с вечерен час на лягане
Снимка: БГНЕС

Първокласниците да лягат не по-късно от 21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година.

Помагалото е разработено от Асоциация "Родители" и от образователното министерство, пише "Монитор". "Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателката на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка.

35 000 наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче майки и татковци трябва да заявят желание да получат помагалото. Заявката се изпраща по имейл до Асоциация "Родители".

Родителите купуват шкафчета и диспенсъри за вода, за да намалят тежестта на ученическите раници, съобщи още Цвета Брестничка. При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо да ги мъкнат на гърба си. Там, където няма, пък родителите закупували или изработвали такива. Майки и татковци осигурявали и диспенсъри в класните стаи, за да не мъкнат децата им тежки бутилки с минерална вода, които качват допълнително теглото на ученическата чанта. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.

В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см. Според добре известните препоръки на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг. Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.

63 966 деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3250 паралелки. Очаква се най-много първокласници да има в София – 9989. В Пловдивска област пък първолаците ще са 6363, а в Бургас 4552 деца се очаква да тръгнат на училище.

"Българска История" пуска тетрадки с велики българи

Екипът на образователния сайт "Българска История" съобщи, че по случай 15 септември пуска тетрадки с ликовете на велики българи, които ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование