Родните училища могат да получат 480 млн. лв. за модерни кабинети

1121
Родните училища могат да получат 480 млн. лв. за модерни кабинети
Снимка: Getty Images/Guliver

Мащабни инвестиции за образование са планирани по Плана за възстановяване и развитие. Очаква се до 2026 г. България да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда от ново поколение в българските училища. Планирано е всяко от 2240-те учебни заведения у нас да изгради СТЕМ кабинет или център, които може да са под формата на лаборатории, високотехнологични класни стаи, работилници, научни центрове и др., пише в. "Сега".

По проекта ще се финансира изграждането на осем вида училищни СТЕМ центрове - кътове тип лаборатории, изследователски лаборатории, центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели и центрове по природни науки, изследвания и иновации. Всяко училище ще може да кандидатства и за изграждането на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи.

Модерна STEM лаборатория откриха в старозагорско училище

Ден преди да удари първият за новата учебна година звънец, в старозагорското СУ „Иван Вазов“ откриха модерна STEM лаборатор...

В зависимост от вида им ще се финансират различни дейности и пособия - комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, зоокътове, техническо оборудване, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, необходими за приложната работа на учениците, видео- и звукозаписни студиа със снимачна техника, симулационна техника, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания и др.

Независимо че целта е всяко школо да има СТЕМ център, училищата ще трябва да разработят идеята си в конкретика и да подадат проектно предложение, на което ще бъде дадена обратна връзка с цел подобряване на концепцията. Те ще бъдат оценявани и за готовност за изпълнение на проектите си, а тези, които нямат високо ниво, ще бъдат оставени за по-късен етап през 2023 г. и ще получат нужните насоки.

Училищата ще получават различни суми (общо почти 356 млн. лв. без ДДС) според броя на учениците - най-малките училища с под 50 ученици ще имат право на до 50 000 лв. за изграждане на СТЕМ кабинет, по-големите от 201 до 400 ученици - до 200 000 лв., а най-големите с над 1000 ученици - до 600 000 лв. за по-големи СТЕМ центрове (центровете са обединения на няколко съществуващи пространства с цел практическо и приложно обучение по точните, инженерните науки, информационни технологии).

Учебните заведения, които вече са получили средства по националната програма за изграждане на СТЕМ среда, ще получават по-малки суми: ако имат до 200 ученици - до 50 000 лв. на проект, ако учениците са от 201 до 400 - до 100 000 лв., ако са над 1001 ученици - до 300 000 за проект. За високотехнологична класна стая пък сумите ще са от 10 000 до 80 000 лв., или общо над 78 млн. лв. без ДДС.

В новите зали за роботика, лабораториите, дигиталните работилници и т. н. учениците ще правят експерименти и електронни експедиции, ще търсят и добиват знания с добавена виртуална реалност, ще правят предприемачески проекти със социална, зелена, приложна, културна и творческа насоченост и др. Целта на новите пространства е да поощрят образователните иновации в преподаването в сферата на СТЕМ, креативността и изследванията, да създадат условия за развитие на ключови умения у учениците и в крайна сметка да се повиши интересът им към науките и научните изследвания.

Нов STEAM център в Русе отвори врати

В Детска градина „Пинокио“ бе открит STEAM център за нуждите на възпитаниците на детската градина. В него те ще развиват св...

Очакванията са още те да помогнат за въвеждането на нови методи на преподаване и на ново учебно съдържание, както и за повишаването на квалификацията на педагогическите специалисти, за което също е предвидено финансиране. Близо 39 000 учители би трябвало да бъдат обучени как да преподават по СТЕМ методиката, а до нови, мотивиращи технологии за учене следва да се докоснат над 500 000 ученици.

По проекта е предвидено и изграждане на Национален СТЕМ център за 15 млн. лв. без ДДС, който ще консултира развитието на СТЕМ среда във всяко българско училище, ще разработва и апробира интегрирано съдържание, методики и инструментариум в подкрепа на СТЕМ обучението както за учители, така и за ученици и студенти. Той ще осигурява лаборатории за подготовка на олимпийските отбори на страната ни, както и създаването на стандарти за качество и повишаване и измерване на резултатите от обучението.

Планирано е и създаването на три регионални СТЕМ центъра за общо 17 млн. лв. без ДДС с функции на научно-изследователски пространства, осигуряващи равен достъп до съвременно обучение и СТЕМ мислене на уязвими групи, както и ученици с различно ниво на интереси в творческите индустрии и приложните науки. В тях ще се правят конгреси, конференции, семинари, както и обучения на педагогически специалисти и ще бъдат изградени върху съществуващи ученически бази - Националния детски комплекс в с. Ястребино, Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци и в Хисар.

Срокът за изпълнение на проекта е до 2026 г., а общият му бюджет е 480 млн. лв. без ДДС. Стойността на ДДС в размер на 96 млн. лв. ще бъде финансирана за сметка на националния бюджет.

ОЩЕ: До 4 млн. лева могат да получат училищата за модерни класни стаи

Старозагорско училище се сдоби със стая за креативни дигитални създатели

Нов образователен център по проект „Класна стая за креативни дигитални създатели" беше открит в XIII ОУ „Св. Паисий Хиленда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Тържествено наградиха най-добрите учители, директори и образователни учреждения у нас

Диян Стаматов: В образованието през последната една година не се случва нищо

Почти 12 000 ученици са включени дуално обучение

Дипломите за висше образование вече ще са без холограмен стикер

Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

Отпускат 44 млн. лева за нови училищни автобуси

Издадоха първото електронно уверение за студенти

Nexo започва обучение на 210 български учители в национална образователна програма “Код: Бъдеще”

МОН: 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда

Недоволство зрее сред ректорите, заради акредитацията на университетите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование