Синдикат "Образование": Средната заплата на учителите не е 730 лв.

39958
Синдикат "Образование": Средната заплата на учителите не е 730 лв.

Средната заплата на работещите в отрасъл образование не е 730 лева, заявяват категорично от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа", предаде КРОСС.

„Работещите в системата трепетно очакват разчетите за бюджет 2013 г. и средствата за образование в него и това единствено може да внесе успокояване на системата.

Вдигат учителските заплати

Учителските заплати най-вероятно ще бъдат вдигнати от 1 януари 2013-а. Увеличението ще стане факт, защото финансовите резултати на ст...

Засега, макар че има и „богати" училища, нека погледнем към „средните" и видим, че 31% от работещите там младши учители и учители са на начална заплата от 450 лева. В детските учебни заведения картината е още по зловеща, поради липсата на делегирани бюджети. Там 55% от работещите учители са на начална заплата от 450 лв.", заявяват още синдикалистите.

По изследване на Синдикат „Образование" около 10% са нередовните учители, които също получават по-ниска заплата от тази на редовните.

Целодневната организация на учебния процес събуди интереса към нови работни места в системата, но нейното финансиране е извън училищния бюджет с допълнителни средства, които идват с министерско постановление.Това буди безкрайно притеснение у родители и учители, защото, ако тези средства „свършат", и тази добра политика може да бъде прекъсната. Затова Синдикат „Образование", предлага тези и още много други средства да не влизат на парче в училищните бюджети, а да са част от един „нормален" и „достатъчен" училищен бюджет в ръцете на директора на учебното заведение.

„Ние от „Подкрепа" сме много щастливи, слушайки думите на министър Игнатов - „Ако искаш да промениш обществото, трябва да промениш образованието...", но сме убедени, че без финансовото отношение към българското образование, нищо друго няма да помогне.

А предложенията за електронизацията на учебния процес, с електронни дневници и електронна информация към всеки родител, виртуален учебник и още много други, ние от синдиката ги правим вече няколко години, но и при най-голямото желание на Игнатов, това без пари няма да се случи.

Българските учители застаряват застрашително

Под един процент от работещите в момента 85 000 учители са на възраст под 30 години, алармира председателят на учителския синдикат в ...

Няма да се случат и обещанията на министър Дянков за повишаване на жизнения и работния стандарт на българските учители и приоритизиране на образованието без стратегия за повишаване на средствата за образование през идните години, за да достигнат до 6% от БВП, казват от синдикат „Образование".

Синдикатите предлагаме и очакваме приоритета образование как ще се измери в разчетите на Дянков на бюджет 2013 и ако той е под предлаганите от нас 4%, то всички обещания на министрите ще се отнесат към следващите управляващи.

Заплатите на работещите в системата безспорно са безкрайно различни и Синдикат „Образование" не би предложил те да се изравняват, но учителите са едни от най-достойните хора в нашето общество и очакват достойно отношение и заплащане на техния труд.

Синдикат „Образование" на свое заседание ще обсъди бъдещите свои действия по отношение на очакваните и обещани от министър Дянков увеличения.

Редактор: Яна Баярова

Янка Такева бе преизбрана за председател на учителския синдикат

Янка Такева бе преизбрана за председател на СБУ – КНСБ, съобщиха от Конфедерацията, предаде БГНЕС. VІ конгрес на Синдиката на бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com