Стартира масовото тестване за COVID-19 сред учителите

4471
Стартира масовото тестване за COVID-19 сред учителите
Снимка: iStock/Guliver

Стартира масовото тестване на учителите. Мащабното изследване с бързи антигенни тестове ще се извършва на етапи, като тестването е безплатно и доброволно, съобщава 24 часа. До момента обаче, по-малко от половината от учителите и непедагогическият персонал в училищата са пожелали да дадат проби за наличие на вируса.

Тестването на учителите цели да се открие скритата заболеваемост в системата, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. От Министерството на образованието изчисляват за bTV, че между 40 и 50% от работещите в училищата искат да се изследват. В градове като Русе и Ловеч процентите са едва 30, а най-много желаещи има в Силистра – 82%.

Масовото тестване на учители за коронавирус в Стара Загора - засега всички тестове са отрицателни

Всички резултати на проведените днес (22 януари) изследвания с бързи антигенни тестове за COVID-19 на педагогическия и непедагогич...

Няма консенсус сред учителите и за имунизацията срещу COVID-19. Преобладават тези, които са скептични към ваксините. Моментната статистика показва, че около 23% от преподавателите искат се ваксинират. Във висшето образование желаещите са малко повече – 28%.

Както ваксинирането, така и темата за тестването раздели учителите и непедагогическия персонал в мненията им. „С радост посрещам това тестване. Работата ми като психолог предполага контакт с деца с аутизъм и не може да бъде постигната необходимата дистанция от метър и половина“, казва училищен психолог. Ресурсният учител Елена Иванова обаче отказва да се тества, а причината – има синузит. „Смятам, че всякаква манипулация би влошила състоянието ми. И защото не съм сигурна в истинския резултат от тестовете“, каза още преподавателят.

В столичното 37 СУ „Райна Княгиня“ скринингово изследване са пожелали всички учители от начален етап, които вече седмици преподават присъствено. В училището ще дойдат мобилни екипи от близкото ДКЦ, за да взема проби. Всеки учител, който не е успял да се тества в своето училище, има възможност да го направи като дойде в лечебното заведение, което извършва манипулациите.

В София в скрининга ще се включат и медицинският персонал в училищата, както и медици от СРЗИ. „Най-важно е да имаме едно спокойствие у колегите, с ясното разбиране, че ако всичко е наред, трябва да продължат да спазват тези мерки“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката. Списъците с желаещи не са окончателни. При положителна проба се карантинира целият клас. Следващ в процеса на тестване е персоналът в детските градини.

В Пловдив тръгна масово тестване на учители за коронавирус

В Пловдив започна масовото тестване на учителите с бързи антигенни тестове. Пробите се взимат в училищата от медицинските сестри, които...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование