Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълчев: Голямото предизвикателство през следващите 20 години е да осигурим учители

22 януари 2018, 12:56 часа • 3721 прочитания

Имаме едно голямо предизвикателство пред системата през следващите две десетилетия и повече. Това е да я осигурим с добри педагогически специалисти във всички общини, във всички училища и детски градини.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

"Днес публикувахме на сайта на МОН за обществено обсъждане промените в Наредбата за финансиране на институциите. Тези промени са продължение на промените, които направихме във финансовата част на системата със Закона за държавния бюджет в Закона за предучилищното и училищното образование. Те са израз и на ангажиментите, които бяха поети с управленската програма", допълни той.

"Ако днес в по-отдалечени общини и региони все още има резерв от учители, то след 10 години, когато най-голямата възрастова група ще навлезе в пенсионна възраст този резерв ще бъде изчерпан и ние вече няма на какво да разчитаме, освен на млади хора, които да преподават в тези общини.

За общините, които попадат в регионите за целенасочено въздействие, е покачена с една групата, тоест ще получават при равни и други условия малко повече средства. Като такива райони са изведени в конкретния нормативен акт Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и граничните райони – малките гранични общини", заяви Вълчев.

Той уточни, че са и регламентирали механизъм за допълнително финансиране на училищата и детските градини, в които е налице концентрация на лица от уязвими групи. "Най-добрата картина за това ни дава образователният статус на родителите. Там, където имаме училища, в които децата от семейства с родители с начално или по-ниско образование, са над 50%. Там ще бъдат получени най-много допълнителни средства. Там педагогическите специалисти трябва да положат най-много допълнителни усилия, за да обучат децата", каза Вълчев.

Министърът съобщи още, че училищата, в които има концентрация на деца от уязвими групи, ще могат да формират маломерни паралелки, за да работят по-ефективно с тези деца, предаде БГНЕС.

От своя страна зам.-министърът на образованието Деница Сачева информира за предстоящите събития, свързани с европредседателството. Утре – 23 януари в Брюксел предстои министър Вълчев да представи приоритетите на МОН в рамките на българското председателство пред Парламентарната комисия по образование в ЕП, следобед и пред Парламентарната комисия за икономика, в която ще бъдат представени приоритетите в наука.

На 24 януари пак в Брюксел предстои среща на групата на високо равнище по въпросите на образованието, по време на която ще се обсъдят бъдещите приоритети и по-специално препоръките на ЕК в областта на ценностите на ЕС и вижданията на различните държави-членки за общоевропейското образователно пространство.

На 25 януари отново в Брюксел за първи път в историята на ЕК ще се организира среща по въпросите на образованието, която ще събере 400 висши правителствени служители – министри, зам.-министри, комисари и техните кабинети, отново по въпросите на образованието.

В София предстои неформален съвет на министрите по темите за конкурентоспособност в областта наука на 1 и 2 февруари, съобщи още Сачева.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес