Вълчев: Новата учебна година започва присъствено, а всяко училище ще направи списък от мерки

3924
Вълчев: Новата учебна година започва присъствено, а всяко училище ще направи списък от мерки
Снимка: Министерски съвет

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища. В непредвидима ситуация сме, може да се случи всички до първия учебен ден. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Балансът между правото на здраве и образование е труден, но ако затворим училищата това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса, заяви Вълчев.

Новата учебна година: С планове за маски, шлемове и въпроси за отпуск за родителите при карантина

Започваме септември присъстване, с максимално спазване на дистанция, дезинфекция, дисциплина. Ще се стараем отделните паралелки да не с...

„С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родители, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви Вълчев.

Ние като родители, работещи, като система трябва да намерим формулата – от една страна да работим, от друга – да определим сигурна система. Всички страни са изправени пред това предизвикателство. Най-вероятно нито една европейска страна няма да вземе решението за пълно затваряне на училищата. Крайните модели на дистанция не може да продължат много месеци, затова всички търсят баланс.

Има две стратегии – на смесено хибридно обучение. Ние се отказахме от тези стратегии, защото са трудно приложими – изискват повече ресурс, намаляват риска от COVID-19, но има редица други неудобства. Не може един учител ефективно двупосочно да поддържа педагогическо взаимодействие в две среди едновременно – присъствена и онлайн.

Затова избрахме съчетанието от две стратегии – нещо, което и други страни са го направили – малко или повече вторият вариант от модели – базиран на превключването. Училищата ще имат готовност за такова превключване.

Учебната година започва присъствено, училищата готови да преминат на дистанционно обучение

До септември всяко училище трябва да има екшън план за превключване към дистанционно обучение. Това стана ясно след работна среща на ек...

Много е вероятно да го има при сезонните грипни вируси. Досега се излизаше в грипни ваканции, сега с промените в Закона, които се надявам да бъдат приети, се надявам да нямаме загуба от учебно съдържание и време.

Средно 3 седмици беше загубата или 10% от учебното време в последните години от принудителното затваряне на училищата заради грипни ваканции или влошени метеорологични ситуации. Сега вече системата има опит за работа в онлайн среда.

Най-вероятно ще имаме прагови стойности за определени области или общини на брой жители, при които ще се обявява влошена епидемична обстановка и съответно системата ще трябва да превключи на обучение в електронна среда. Това е било обсъдено със здравния министър. При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ.

Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началният етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките не е добра. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

Предучилищното образование за 4-годишните и дистанционното обучение влизат в парламента

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и учил...

Следващата седмица предстои да се разгледа в НС Законът за предучилищното и училищното образование и въобще провеждането на образователния процес през новата учебна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование