За оценка на новите учебници по история учителите имат 10 дни

10913
За оценка на новите учебници по история учителите имат 10 дни
Снимка: Thinkstock

За да оценят проектите на нови учебници за история за 5-и клас, учителите ще имат 10 дни. Това става ясно от заповед на просветния министър Меглена Кунева, с която се дават указания на шефовете на регионалните управления по образованието и на директорите как да организират и проведат оценяването на въпросните учебници.

Първоначално от МОН съобщиха, че времето за оценка на учебниците е три дни - от 29 до 31 август. От заповедта на Кунева обаче става ясно, че учителите ще работят между 12 до 21 август включително, за да се произнесат по предоставените им проекти. Те пък следва да са доставени в училищата в страната до 8 август.

Одобриха 6 проекта на учебници по история и цивилизации за V клас

6 от внесените 8 проекта за нов учебник по история и цивилизации за V клас са одобрени от комисията, оценяваща съдържанието, графичния ...

Според новите правила проектите за учебници ще минават две сита.

Експерти от МОН ще преценяват дали те отговарят на държавните образователни стандарти, а учителите ще се произнасят за пригодност за преподаване в клас. В случая учителите по история трябва да прочетат и оценят 6 одобрени от просветното министерство проекта - на издателствата "Анубис", "Булвест 2000", "Даниела Убенова-Даниела Биланска", "Просвета Плюс", "Просвета - София" и "Св. Георги Победоносец". Проектите на "Питагор" и "Архимед 2" бяха отхвърлени на първия етап, пише в. "Сега".

В комисиите за оценка на проектите се включват директори на училища, в които се преподава история и цивилизации между 5-и и 7-и клас (1716 школа), и всички учители по предмета. Преподавателите трябва да нанесат оценките си за всеки учебник в електронна карта за пригодността му за прилагане в училище.

Директорът на съответното училище разпечатва обобщената карта, полага подпис и печат и я предава в РУО-то. След проверка инспекторатите разпечатват в два екземпляра картата с резултатите, като един екземпляр се изпраща в МОН.

МОН: Да не се допускат срещи на учители с издателствата за учебниците за V клас докато тече процедура по оценяване

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до всички регионални инспекторати, в което се напомня, че в момента тече първия...

До 26 август се очаква в МОН да постъпят картите с обобщените резултати от оценяването в училищата в отделните области. За да влезе в употреба, един учебник трябва да е получил одобрение от поне 50% от учителите, участвали в оценяването му. След това министерството има право да реши дали да го одобри, или да откаже въвеждането му.

Членовете на училищните оценителни комисии следва да подпишат декларация, че не са автори или рецензенти на проектите за учебници. С цел честно провеждане на оценяването преди време Кунева изпрати и писма до всички инспекторати, в които препоръчва директорите да предупредят учителите да не се включват в инициативи на кандидатстващите издателства, преди да са оценили новите учебници.

Тази година нови учебници ще има само по история за 5-и клас. Първолаците, които заедно с петокласниците трябва да учат по нови учебни програми от 2016/17 г. съгласно новия училищен закон, остават със старите учебници поради липса на време да се напишат нови. Същото е и с останалите предмети за 5-и клас, които отново ще се преподават по старите книги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование