Заплащане на дуалното обучение ще бори отпадането от училище

10824
Заплащане на дуалното обучение ще бори отпадането от училище
Снимка: Getty Images/Guliver

Заплащането на стажа по време на дуалното обучение е добро средство да върне отпадналите ученици обратно в училище. Това заяви Антония Гаврилова, директор на столичната професионална гимназия "Макгахан", на втората дискусия "Да на българската икономика". Тя заяви, че в момента има тежък проблем с отпадането точно на ученици от 11 и 12 клас от социално слаби семейства, които са принудени да работят за издръжката си. Според нея те могат да бъдат върнати обратно като си доучват задочно и карат практики в дуална форма, защото в момента много от тях работят без да имат нужните знания и умения.

Тя отправи въпрос към социалния министър Ивайло Калфин как неговото ведомство ще подпомогне завръщането им, предаде Стандарт нюз.

В училище в панагюрското село се провеждат срещи по пилотен проект за дуално обучение

В ОУ „Свещеник Недельо Иванов” в село Поибрене се проведе първа среща във връзка с реализиране на пилотен проект „Вне...

Цената на тока за професионалните гимназии да бъде намалена, настоя лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева пред енергийния министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че по време на производствените си практики професионалните училища плащат тока, който харчат, по цените за предприятията. Такева заяви, че дуалното обучение не може да стартира преди да бъдат извършени някои промени в законодателството. Тя обаче уточни, че учителският синдикат подкрепя с две ръце професионалните колежи, предложени от министър Тодор Танев.

Относно привличането на млади учители към професията на педагога, Такева поясни, че организацията "Заедно в час" плаща на младите хора, които изпраща в училищата, добавки към работните заплати, което прави доходът им 1200 лева. Направете го това в българското училище и тогава школата ще се изпълнят с млади преподаватели, настоя Такева. Тя уточни също, че въвеждането на делегираните бюджети е имало пагубно влияние при формирането на специалностите и професиите, в които гимназиите обявяват прием, както и върху качеството, защото учителите са станали зависими от учениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com