Заради присъствено обучение: 20% от студентите на УНСС са напуснали общежитията

8525
Заради присъствено обучение: 20% от студентите на УНСС са напуснали общежитията

Студенти от УНСС се отказват от присъственото обучение и в знак на протест са освободили своите общежитията. Също така са изпратили и петиция към ректора на УНСС проф. Димитър Димитров против присъственото обучение. Actualno.com разговаря по въпроса с Ангел Стойков - председател на Студентски съвет към УНСС

По данни на Стойков, близо 800 души до момента са напуснали своите общежития, защото искат да учат онлайн, а не присъствено. През 2021/2022 в общежитията на УНСС са настанени 4300 студенти. Към момента в общежитията има около 3500 студенти. Или в процентно съотношение - 20% от живущите са напуснали своите стаи. 

Ректорът на УНСС върна на работа уволнения доц. Осиковски

Доцентът по журналистика Мартин Осиковски е възстановен на работа в УНСС. Само шест дни след като бе уволнен със заповед на ректора про...

Ангел Стойков уверява, че въпреки взетото решение да напуснат - ще им пазят същата стая, в която са живели. Причината е, че все още "не е сигурно до края на годината дали ще се учи онлайн или присъствено", както споделя председателят. 

Относно формирана онлайн петиция, ректорът е запознат, както и съставът на студентски съвет. По думи на председателят, петицията все още официално не е входирана. До този момент около 900 студенти са подписали тази петиция, а съставът на студентски съвет е запознат с доводите им против присъственото обучение. 

Какво пише в петицията

Във връзка с настояването на студентските съвети, включително и на нашия, което се посочва като основен аргумент за връщане към присъствено обучение, организираме тази ПЕТИЦИЯ до ректора на УНСС проф. Димитров. На свой ред настояваме да бъде направено честно проучване сред студентите, преподавателите и служителите на УНСС какви са нагласите за връщане към аудиторните занятия, при положение, че под 30% са ваксинираните студенти и това е сериозна заплаха за здравето на всички нас. За всички е ясно, че т.нар. КОВИД мерки няма да бъдат спазвани в университета по ред причини. В тази връзка, призоваваме Ръководството на УНСС да извърши онлайн допитване до ВСИЧКИ студенти, преподаватели и служители, за това дали да се продължи онлайн обучението: "Да" или "Не".

Уволненият доцент от УНСС ще бъде върнат на работа, смятат в АБВ

От АБВ смятат, че уволненият от УНСС доц. Осиковски ще бъде върнат на работа. „Имаме сведения, че вече подплашен не от мнението н...

За момента няма взето решение, както и заповед от ректора на УНСС как ще се учи в УНСС.

Actualno.com припомня, че със заповед на Министерството на здравеопазването, от 21. февруари присъственият учебен процес във висшите училища, освен при прилагане на подхода "зелен сертификат", се допуска и при въведено обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи, съобщиха от МЗ. Допуска се и когато е създадена организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com