"Зелен сертификат" и за студентите: Някои университети вече го искат

7706
 "Зелен сертификат" и за студентите: Някои университети вече го искат
Снимка: БГНЕС

Един по един университетите започват да въвеждат зелени сертификати за студентите и преподавателите си, които искат да се върнат в присъствено обучение. Освен 4-те медицински университета - в София, Пловдив, Варна и Плевен, които допускат до част от занятията си студентите след представяне на документ за отрицателен тест, ваксина или преболедуване, и Американският университет в България реши да вече влезе в списъка. Останалите 47 висши училища у нас засега продължават да обучават дистанционно.

От Американския университет съобщиха, че през следващия (пролетен) семестър само студенти със зелен сертификат ще могат да посещават часовете и да живеят в общежитията на учебното заведение. "Останалите без такъв документи са свободни да пребивават извън кампуса, както и да се включват в занятията онлайн - според личното си желание", посочиха от АУБ. Според ръководството, това е "единственият възможен начин за провеждане на присъствени занятия".

От днес, 11 ноември - зелен сертификат и за хората с достатъчно антитела срещу коронавирус

От днес, 11 ноември, се въвежда зелен сертификат за наличие на антитела. Изискването е антителата от типа IgG (имуноглобалин) да са лаб...

От университета очакват над 50% от студентите и около 90% от преподавателите на пълен щат да изберат присъственото обучение и да представят зелен сертификат. "В същото време университетът зачита правото на свободен избор и предпочелите онлайн формат на обучение могат да се възползват от доказалата качеството си електронна платформа на висшето училище и да участват синхронно в часовете", казват от там.

Университетите бяха затворени със заповед на здравния министър от 19 октомври. Те, както и доста други дейности в държавата, получиха правото да възстановят присъственото обучение при наличие на зелени сертификати у студентите и преподавателите. Ректорите обаче масово издадоха заповеди само за минаване към дистанционно обучение, които не съдържат опцията за връщане със сертификати. Негласното условие е 50% от кандидат-висшистите да разполагат с такива документи, а както е известно, процентът на имунизираните сред тях е доста нисък - около 20% по данни на НПСС. Аргументът на повечето ректори е, че не е съвсем удачно отварянето на висшите учебни заведения за присъствено обучение само за 20% от студентите.

Преди дни ректорът на Техническия университет проф. Венцислав Вълчев съобщи пред БНР, че очаква резултатите от анкета сред 3-те хиляди студенти редовно обучение, за да стане ясно какъв процент от тях са готови да се тестват. Според него за бъдещите инженери лабораторните упражнения са от изключителна важност и е нужно да се провеждат присъствено. 

"Икономически университет-Варна би могъл да плаща тестовете за период от един или два месеца", коментира и ректорът му проф. Евгени Станимиров. В момента и там тече проучване сред администрация, студенти, редовни и хонорувани преподаватели, за да се види колко са преболедували и колко са ваксинирани. Според проф. Станимиров дори 10-15 % да останат извън възможността да ползват условията на "зелен сертификат", това би било проблем, пише в-к "Сега".

Висшите училища получават 15 млн. лева за справяне с кризата, породена от пандемията

С 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на тази година ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com