Загинали и ранени при спецоперацията в Славянск

30994
 Загинали и ранени при спецоперацията в Славянск
Снимка: Gettyimages

В хода на операцията в Славянск украинските сили за сигурност са успели да превземат всички пропускателни пунктове около града. Това заяви временният президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов. Той отбеляза, че настъплението продължава.

Междувременно, „силите за самоотбрана” в Славянск съобщиха, че украинските сили са успели да превземат само две улици в покрайнините, а останалата част от града се контролира от „народното опълчение
Според Турчинов много проруски активисти са загинали в петък при военната операция в Славянск. Той потвърди и смъртта на двама военнослужещи. „Престъпниците претърпяха тежки загуби – много бяха убити и много – задържани”, посочи Турчинов в телевизионно обръщение.

Донецк поиска Турчинов да насрочи референдум

Губернаторът на Донецка област Сергей Тарута и кметът на Донецк Александър Лукянченко поискаха от временния президент на Украйна Алекса...

Той допълни, че започнатата тази сутрин операция в Славянск не протича толкова бързо, колкото биха искали властите, тъй като се провежда в многолюден град. В същото време, Турчинов призова „ръководството на Русия да спре истерията, заплахите и заканите заради събитията в Украйна”.

От своя страна, „народният кмет” на Славянск и местен лидер на поддръжниците на федерализацията на Украйна Вячеслав Пономарев съобщи, че трима активисти на движението и двама цивилни са загинали в града днес. Освен това, той заяви, че в покрайнините на Славянск са пристигнали членове на радикалното движение „Десен сектор”.

Украинското министерство на отбраната обяви, че двама военни са загинали при обстрел срещу военен хеликоптер Ми-24 край града, а един пилот е бил ранен и е взет в плен в рамките на акцията. Постъпи информация и за това, че украински танк или БТР е прегазил цивилен в Славянск.

В петък сутринта украинските сили започнаха операция в град Славянск, който се превърна в център на движението за федерализацията на Украйна. Предполага се, че там все още се намират инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха отвлечени на 25 април.

Турчинов пак даде зелена светлина на армията за Източна Украйна

Часове след като Киев обяви, че спира "временно" антитерористичната си операция в Източна и Югоизточна Украйна, изпълняващият дължностт...

Същевременно в украинския град Донецк пристигна Владимир Лукин, който е знакова фигура от руския политически елит и пратеник на руския президент Владимир Путин. Целта на визитата му не беше съобщена официално, но се предполага, че главната му задача е да преговаря за освобождаването на членовете на мисията на ОССЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа