120 млрд. евро всяка година струва корупцията на ЕС

14151
120 млрд. евро всяка година струва корупцията на ЕС
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Корупцията в 28-те членки на Европейския съюз (ЕС) нанася обща икономическа вреда в размер на 120 милиарда евро всяка година, се посочва в доклад на Европейската комисия, публикуван днес (3 февруари).

Според европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом корупцията подкопава доверието на гражданите в демократичните институции, в ущърб е на националните икономики и лишава държавите от необходимите данъчни приходи. "Държавите-членки направиха много през последните години за борбата с корупцията, но докладът показва, че това далеч не е достатъчно", обясни Малмстрьом.

При представянето на доклада пред журналисти в Брюксел тя каза още, че целта на доклада е да проучи ситуацията във всяка една страна, член на ЕС и да направи препоръки за постигане на по-голяма ефективност срещу корупцията.

"Най-обезпокоителна е ситуацията в България и Румъния, но докладът не цели да изготвя корупционна ранглиста в ЕС, а представлява документ, съдържащ общи препоръки за блока. За това ние не налагаме никакви санкции", каза еврокомисарят, предаде БГНЕС.

Според нея ЕК трябва да започне диалог по въпросите на корупцията с всички правителства от ЕС.

Вторият доклад ще бъде публикуван след две години. Проучване на "Евробарометър" сочи, че 76 на сто от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена в ЕС, 56% вярват, е нивото на корупция в страната им се е увеличило през последните три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа