14 страни от ЕС ще помагат на наводнените Сърбия и Босна

16878
14 страни от ЕС ще помагат на наводнените Сърбия и Босна

Четиринадесет страни от Евросъюза се мобилизираха, за да доставят материали и осигурят експерти на Босна и на Сърбия, които пострадаха от опустошителни наводнения, съобщи Европейската комисия, която координира помощта, предаде БГНЕС.

Хеликоптери и катери за подпомагане на евакуацията, както и медикаменти и храни са на път към Босна, където пороите взеха 11 жертви, уточнява Комисията в комюнике.

Ще бъде разположен екип от експерти по гражданска защита на ЕС. Механизмът за гражданска защита на ЕС прие искане за допълнителна помощ за Сараево във вид на помпи, палатки, генератори и оборудване за пречистване на вода.

Сърбия, където загиналите досега са трима, ще приеме екип от експерти на ЕС и ще получи спасителни катери и машини за изпомпване на вода.

Общо 14 от 28-те членки на Евросъюза отговориха днес на исканията за помощ, отправени от Белград и Сараево, заяви еврокомисарката за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева. Ще помагаме на нашите съседи, докато имат нужда, увери тя.

Четиринадесетте страни, изразили готовност да помогнат на Босна и на Сърбия, са Германия, Австрия, Словения, Люксембург, Великобритания, Словакия, Белгия, България, Франция, Словакия, Чешката република и трите балтийски държави.

Расте броят на жертвите от наводненията в Сърбия и Босна

10 тела са открити в Сърбия след оттеглянето на водата от улиците – шестима от тях са намерени в Добой. Още един загинал е наме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа