1500 евро глоба за неваксинираните в Австрия, ако не спазват локдауна

6923
1500 евро глоба за неваксинираните в Австрия, ако не спазват локдауна
Снимка: iStock

Два милиона неваксинирани австрийци са блокирани по домовете си от понеделник. Гневът сред хората нараства на фона на съобщенията, че полицията вече извършва проверки на случаен принцип по улиците и налага глоби в размер до 1450 евро. Строгите мерки засягат над 20% от гражданите на страната с население от 8,9 млн. души, пише 24 часа.

На хората без сертификат за ваксинация или преболедуване се забранява да напускат домовете си освен за основни дейности като отиване на работа, училище, университет, на църква и разходка. Те могат да пазаруват единствено в магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии, както и да ползват пощенски и банкови услуги. Разрешено е да се возят в обществения транспорт. По информация на българското посолство във Виена участието в избори е позволено за всички. Изключение се прави и за децата под 12-годишна възраст и учениците, при които остава правилото за тестване няколко пъти в седмицата. Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер каза, че полицията ще проверява всеки човек, на когото попадне.

Хаос в Австрия заради локдауна за неваксинирани

От вчера в Австрия е в сила т.нар. 3G правило, за да се отиде на работа. Това означава, че трябва да бъде представен сертификат за вакс...

“Заключването не е препоръка, а заповед”, каза той. Но има широко разпространени съмнения дали за спазването на ограниченията може да бъде наложен контрол. Трудно би било да се провери например дали неваксиниран човек наистина е тръгнал за работа, или отива да пазарува точно храна. За ваксинирани се броят хора с две дози. Тези само с първа игла трябва да си правят PCR тест, за да бъде отменена за 48 часа забраната им за излизане. Локдаунът ще продължи десет дни - до 24 ноември. Правителството обмисля и налагане на вечерен час от 22 ч. Решение по въпроса ще бъде взето в сряда. За напълно имунизирани също има известни ограничения. Столицата Виена например вече обяви, че ще въведе изискване за PCR тест от ваксинирани и преболедували, за да посещават ресторанти вечер, както и за всички събития, на които присъстват повече от 25 души.

Ограниченията идват на фона на ръст на заразените в Австрия. Тя има едно от най-ниските нива на ваксиниране в Западна Европа - около 65% от населението има по две игли. На 7-дневна база Австрия регистрира 850 нови случая на 100 000 жители. За сравнение тази цифра е 289 в съседна Германия, която също алармира за нарастващите числа. Ограниченията подхранват обвиненията, че Австрия циментира своята “двукласова система”, казва Николаус Унтергугенбергер, чието семейство не е ваксинирано. 57-годишният учител разказва пред в. “Дейли мейл”, че и двамата му синове трябвало да се откажат от музикалните си уроци заради правилата за блокиране. Децата са изключение, но когато родителят не може да ги закара, те няма как да присъстват два пъти седмично.

Много австрийци са скептични относно ваксините. Този възглед е насърчаван от крайнодясната “Партия на свободата” - третата по големина в парламента, която планира протест срещу политиката на правителството в събота. Стотици хора излязоха по улиците на Виена в понеделник на митинг против ваксинацията. Протестиращите държаха в ръцете си плакати с надпис “Няма задължителна ваксина”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа