40 компании ще наемат и обучат 250 000 бежанци в цяла Европа

935
40 компании ще наемат и обучат 250 000 бежанци в цяла Европа
Снимка: pixabay.com

Компании, сред които Amazon, Accenture и Adidas, се ангажират да наемат и обучат над 250 000 бежанци през следващите три години, съобщи Евронюз.

Мултинационалните компании са поели ангажимент да осигурят работа и обучение на хиляди бежанци през следващите три години, предаде БГНЕС.

Амбициозният ангажимент, обявен в навечерието на Световния ден на бежанците по време на Tent European Business Summit, бележи "най-значителния набор от бизнес ангажименти, поемани някога за подпомагане на икономическата интеграция на бежанците", заявиха от Tent Partnership for Refugees, която стои зад срещата на върха.

Водещи марки, сред които Adidas, Accenture, Amazon, Hilton, PepsiCo и Starbucks, се ангажираха да наемат пряко над 13 000 бежанци и да обучат повече от 86 000.

Amazon ще наеме поне 5000 бежанци, а компании като Accenture, Indeed и Microsoft са поели ангажимент да обучат около 40 000 души.

"По отношение на заетостта им помагаме с правни такси, консултации, менторство, програми за обучение, повишаване на квалификацията, език, лингвистика, всичко, каквото можем", казва Джей Офори Агбока, който ръководи отдел "Човешки ресурси" на Amazon за световните операции.

"Гордеем се с поетия днес ангажимент, който отразява постоянния ангажимент на Amazon да подкрепя бежанците в световен мащаб", каза Агбока.

"Нашата цел е да им осигурим не само просто смислена работа, но и работа, на която да продължат да се развиват и да могат да продължат да създават добавена стойност за нашата компания", казва Агбока пред Евронюз.

ManpowerGroup и Randstad - едни от най-големите агенции за подбор на персонал в света, са сред тези, които също са обещали да осигурят работа на около 152 000 бежанци. Ангажиментите на компаниите идват в момент, когато Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война.

Милиони хора са принудени да напуснат домовете си, след като Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Непосредствено след инвазията Европа оказа "невероятна подкрепа, която се съсредоточи върху незабавна хуманитарна помощ за всички украинци под формата на подслон и храна и медицинска помощ", заяви Гидеон Малц, главен изпълнителен директор на Tent Partnership for Refugees.

Но има и втора фаза, в която украинските бежанци в цяла Европа "ще търсят и често ще се борят да намерят работа".

Шокиращата трагедия пред бреговете на Гърция: кой е виновен?

В Гърция са шокирани от трагедията в Йонийско море, където югозападно от малкия крайбрежен град Пилос на полуостров Пелопонес се удавих...

Ново начало

Една от тези бежанки е Дария Седихи-Волченко, родена и израснала в Киев. Тя напуска Украйна, след като Киев е превзет от руснаците.

"Събудих се от звуците на бомбите. И бях толкова уплашена. Бях ужасена, за украинската нация, за собствения си живот", разказва тя пред Евронюз за преживяното от нея по време на инвазията.

Отначало Седихи-Волченко се крие в мазето си, докато работи като ръководител на проект за украинското правителство, опитвайки се да достави хуманитарни доставки в страната си.

"Но животът ми в мазето беше труден... така че осъзнах, че или скачам в колата и се опитвам да се измъкна, или оставам под руска окупация", казва тя.

560 млн. евро обеща ЕС за бягащите от война сирийци

Европейският съюз обеща 560 млн. евро, за да помогне на съседните на Сирия държави да се справят с разходите по приемането на сирийци, ...

Когато пристига в Полша, тя има солидна професионална подготовка и говори няколко езика, включително английски и немски - тези умения ѝ помагат да си намери работа в Amazon Web Services, казва тя.

По това време Amazon стартира Skills 4U - нова, безплатна програма за развитие на работната сила, която да помогне на украинците да направят кариера в областта на изчислителните облаци. Компанията търси ръководител на проект и Седихи-Волченко получава работата.

"Бях много притеснена", спомня си тя. "Просто изгубих целия си живот и, знаете, повече от 15 години от кариерата си, а след това трябваше да започна отначало".

Ангажиментите на марките и агенциите за подбор на персонал да осигурят работни места и да обучат бежанците ще "укрепят работната сила на компаниите, ще запълнят недостига от работна ръка и ще стимулират европейските икономики", заяви Малц. Същевременно те ще генерират "значителни доходи за бежанците в цяла Европа всяка година".

През 2022 г. Tent мобилизира американската бизнес общност да се ангажира с наемането на над 22 000 бежанци и обучението на над 13 000 през следващите три години.

Турция е страната с най-много мигранти в света

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Турция, с 3,6 млн. мигранти, е на първо място в света с най-многочислената мигрант...

"По това време изчислихме, че това ще генерира около 900 млн. долара приходи за бежанците", казва Малц.

Точната цифра за икономическото въздействие на европейската среща на върха все още предстои да бъде представена, но Tent очаква, че "кумулативно резултатите от [тазгодишния европейски] ангажимент ще вкарат над 2 млрд. евро в джобовете на украинските и други бежанци", казва Малц.

Усилията за обединяване на усилията на частния сектор за наемане на бежанци са "по-трудни в Европа, отколкото в САЩ.

Но, според него, логиката е проста. Когато бежанците могат да се изправят на собствените си крака, "ние всъщност премахваме важна тежест върху обществените ресурси и държавните средства".

"Не става въпрос за дискриминация в полза на бежанците. Всъщност става дума просто за признаване на факта, че има толкова много квалифицирани хора, които може неволно да бъдат пренебрегнати, ако трябва да се справят с обичайния процес на набиране на персонал", каза Малц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа