51 станаха жертвите на рухналия супермаркет в Рига

18939
51 станаха жертвите на рухналия супермаркет в Рига
Снимка: Thinkstock

Броят на жертвите след рухването на покрива на супермаркет в латвийската столица Рига стана 51 души. Това е най-тежкият инцидент в страната след възвръщането на независимостта й през 1991 г.

Покривът се срути снощи в час-пик, докато стотици клиенти пазаруваха в магазина в предградие на Рига. Сред жертвите може да има и деца от близкото училище. Най-малко 40 души са били ранени при инцидента, сочат неокончателните данни. За момента не е ясен броят на хората, които са се намирали в сградата в момента на рухването на покрива.

Говорителят на полицията Томс Садовскис отказа да коментира броя на хората, които вероятно се намират под отломките. "Не искаме да съобщаваме никаква информация, която не е 100% сигурна", посочи той. "Призоваваме за помощта на всички, които нямат информация от близките си и смятат, че може да са се намирали в супермаркет Максима", съобщи полицията.

Около 200 спасители, подпомогнати от армията, претърсват неуморно развалините. "Не зная какво може да е станало с касиерките, когато сте седнал, няма никакъв шанс да излезете достатъчно бързо. Всичко се срути, стените, покрива, всичко!", каза Яна, която е очевидец на драмата.

Няколко сигнала за тревога са прозвучали в търговския център от веригата магазини Максима в Рига, в който срутване на част от покрива и на още две стени отне живота по последни данни на 47 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Литва: Украйна се поддаде на руския шантаж

Украинският президент Виктор Янукович се огъна пред заплахите на Русия, че ще ореже вноса от Украйна, ако Киев подпише идната седмица...

Сигналите са отекнали преди срутването, но службата за безопасност не е реагирала. Нейни служители си помислили, че
алармата се е задействала от заваръчните дейности, извършвани в
магазина и не е обявила евакуация на обекта. В даден момент обаче алармата започнала да работи без спиране. Служители от магазина извикали фирмата, която е инсталирала алармата. Точно когато нейни представители се отзовали на сигнала, част от покривът се срутил.

Трима пожарникари са загинали в опит да извадят пострадали хора, а десетина спасители са били ранени. "Продължаваме да работим с максимални усилия, но положението под рухналата сграда остава изключително опасно", заяви началникът на спасителната служба Оскарс Аболинс. "Изглежда, че спасителната операция ще продължи през целия ден", допълни той.

Покривът на супермаркета се срути на площ от около 500 кв. м. върху два етажа. Вторият етаж рухна впоследствие върху спасителните екипи, които първи пристигнаха на мястото на драмата. Полицията работи по три хипотези за причината за инцидента, заяви говорителката Сигита Пилдава.

"Първата е свързана с плана на сградата, втората се отнася до методите на строежа й, а третата – за новите елементи, инсталирани върху покрива", уточни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа