60% от европейците не се интересуват от изборите за ЕП

19152
60% от европейците не се интересуват от изборите за ЕП

Шестима от всеки десетима граждани на Европейския съюз „не са особено заинтересувани" от изборите за Европейски парламент по-късно този месец, въпреки значителните усилия за популяризиране на вота, показва социологическо проучване, цитирано от „Ройтерс”.

Съгласно някои от последните проучвания избирателната активност в България за европейските избори на 25 май ще е около 40%.

Меглена Кунева: Конкуренцията е нещо хубаво, а с ГЕРБ сме конкуренти

Коректният термин, описващ отношенията между нас и Реформаторския блок е „конкуренти”. Това заяви лидерът на листата на ГЕР...

В анкетата на Ипсос-МОРИ, проведена през април, са участвали 8833 души от 12 държави на ЕС - Белгия, Великобритания, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция, информира bTV.

От участниците в проучването 62% са заявили, че или „въобще не" се вълнуват от изборите между 22 и 25 май, или са „не чак толкова" заинтересувани от тях.

Само 35% са казали, че със сигурност ще гласуват, което е доста под 43-те процента средна избирателна активност на миналите европейски избори през 2009 г.

Допитването е отчело най-голям изборен ентусиазъм в Белгия (53%), където гласуването е задължително, следвана от Франция (44%) и Холандия (41%), а най-слабо желание за гласуване са показали избирателите във Великобритания (27%) и Полша (20%).

ЦИК информира за важните срокове, свързани с изборите

От ЦИК информираха за сроковете, свързани с изборите на 25 май, предаде „Фокус”. „Що се отнася до сроковете, съществ...

Според проучването германският канцлер Ангела Меркел се ползва с най-голямо обществено одобрение от европейските лидери – 51% от анкетираните са изразили положително мнение за нея. На второ място е британският министър-председател Дейвид Камерън с 35% одобрение. Най-непопулярен е френският президент Франсоа Оланд с 20% одобрение и 32% неодобрение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа