X
 
 

Активисти на "Грийнпийс" окупираха сградата на ЕС преди срещата на върха (СНИМКИ)

412 0
Активисти на "Грийнпийс" окупираха сградата на ЕС преди срещата на върха (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС
Срещата на върха на ЕС е под заплаха да бъде преместена в съседна сграда, след като активисти на "Грийнпийс" окупираха планираното място с намерението да останат там колкото е възможно по-дълго, информира АFP.

"Полицията в момента се намесва. Срещата на върха ще се състои, но се обмисля дали да не бъде преместена в сградата "Justus Lipsius", се казва в изявление на служители на ЕС.

В началото на деня 28 активисти на "Грийнпийс" окупираха сградата на ЕС - където държавните и правителствените ръководители ще се срещнат по-късно през деня, за да обсъдят мерките за климата.

Протестиращите разгърнаха голям банер с надпис "Климатична спешна ситуация".

Властите в Брюксел разположиха пожарни стълби до сградата, за да изтикат активистите, а федерален полицейски хеликоптер летеше над тях.

Говорителят на "Грийнпийс" Лора Улман каза, че планът е групата да остане на мястото на срещата на върха възможно най-дълго.

"Подготвили сме си домашното. Винаги се опитваме да се подготвим възможно най-добре, като безопасността на нашите активисти е приоритет", добави тя.

По-късно днес лидерите на Европейския съюз ще се опитат да преодолеят дълбоките различия между държавите-членки във връзка с това как да финансират борбата срещу изменението на климата.

Actualno.com

Етикети: