Анализ: Украйна като прокси бойно поле

9793
Анализ: Украйна като прокси бойно поле
Снимка: Getty images

Пенсионираният бригаден генерал Кевин Райън коментира пред гръцкото издание "Катимерини" какви са възможните причини за войната в Украйна и как може да се развие тя. Военен аташе на САЩ в Русия в периода 2001-2003 година, той отговаря на важните въпроси около конфликта, предава БГНЕС. 

Какъв беше мотивът за нахлуването на Владимир Путин в Украйна?

Руски тв водещ: Путин е изправен пред неочаквана беда - целият му бункер е наводнен

"Аз лично мога да му препоръчам само куршум в слепоочието. Но дори и това е твърде красив финал за него. Защото за деяния като неговите...

Президентът Путин неведнъж е казвал, че според него Русия е във война със Запада и по-конкретно със САЩ и НАТО. Той казва това още отпреди нахлуването в Украйна през 2014 г. и продължава да твърди, че именно това се случва в момента в Украйна. Украйна е само прокси бойно поле за войната със Запада. Причината, която той твърди, е, че САЩ и НАТО и други западни държави подкрепят Киев оборудване. Мисля, че Путин вярва, че е във война със Запада. И в речите си и в телевизионните си изяви след началото на войната той казва на руския народ, че "Русия трябва да започне тази война сега, а не да чака Западът да я започне при свои условия". Така че ми се струва, че Путин пое инициативата за започването на тази война. Наричаме го активна фаза на водене на бойни действия в тази война. 

Путин смяташе, че Русия има предимство и за нея ще бъде изгодно да я започне сега. Войната присъства в много области на конфликта. Тя е икономическа, дипломатическа, информационна, кибернетична, свързана с разузнаването, във военната област и в действителните конвенционални сили на армията. И така, още преди да започнат действителните бойни действия на 24 февруари, имаше конфликти, които се развиваха във всички тези различни области. И когато тези боеве спрат, активните боеве в момента, които се водят, когато и да спрат, войната ще продължи в тези други области, така че хората могат да объркат боевете с войната.

Каква е ролята на психологическата война в плановете на Русия?

Руските военни обръщат голямо внимание на информационната война. А в рамките на информационната война има кибератаки, има разузнаване на сигнали, заглушаване и психологическа война. Мисля, че психологическите им операции работят добре в Русия. Образът и информацията, която те представят на руския народ, е, че тези операции са в защита на рускоезичното население в Украйна и за освобождаване на страната от нацистите, които са завзели властта, и че каузата на руските военни е благородна. Но извън Русия тази психологическа операция се провали с гръм и трясък почти навсякъде по света. Много малко са страните, които виждат войната по начина, по който я вижда руският народ, или по начина, по който руското правителство иска хората да я виждат.

Какви трябва да бъдат следващите стратегически ходове на САЩ и на западния свят?

Бивш генерал от НАТО: Бомбардировката по Кримския мост ще е съкрушителен удар за Кремъл

Разрушаването на Кримския мост може да стане съкрушителен удар за Кремъл, тъй като той свързва континенталната част на Русия с Кримския...

САЩ и Западът трябва да бъдат подготвени за няколко основни проблема. Първият е, че трябва да сме готови с действия, ако Русия използва ядрено или химическо оръжие. Не мисля обаче, че има голяма вероятност Русия да използва тези оръжия, но трябва да сме готови. Ако Русия наистина използва подобно оръжие, тя ще унищожи не само това, което ядреното оръжие е унищожило, но и режимът за контрол на въоръженията, който предотвратява използването на ядрени оръжия от 1945 г. насам. Така че това е едно от нещата, за които САЩ и Западът трябва да бъдат подготвени отрано.

Второто нещо, за което трябва да сме подготвени, е как да сложим край на този конфликт или как да започнем да възстановяваме европейската сигурност и да запазваме украинската сигурност занапред. Не можем просто да поздравим Украйна за това, че е оцеляла след нападение от страна на Русия, и след това да игнорираме Русия в нашите следвоенни дискусии и преговори, защото това би оставило Русия просто като противник, чиито интереси не се задоволяват. Така че второто нещо, към което трябва да се стремим, е как да договорим прекратяването на тази война и как да създадем условия за по-добра рамка за сигурност в Европа и за това Украйна не само да оцелее в тази война, но и да започне да просперира. А нашата цел по отношение на Украйна трябва да бъде тя да бъде възможно най-цялостна и сигурна, като крайната цел е обединена Украйна. Вероятно това не може да стане бързо.

Каква е ролята на дълбоката държава в Русия и може ли тя да свали сегашното ръководство?

Не мисля, че Путин ще бъде свален от власт чрез преврат или от хора вътре в правителството. Той е много внимателен, за да задържи на власт около себе си хора, които са напълно зависими от системата, която е установил. Така че тяхната съдба е свързана с неговата съдба и пример за това е, че няколко дни преди инвазията президентът Путин организира телевизионна среща с кабинета си, на която всеки от членовете на кабинета излезе на трибуната и каза дали смята, че Русия трябва да предприеме някакви действия в подкрепа на хората от Донецк и Луганск, и някои от нас може да са си помислили, че това е просто театър, който да покаже на руската общественост, че кабинетът е единен в решението си и че Путин търси съвета на съветниците си, но това всъщност беше много публична демонстрация от страна на Путин, която изискваше всеки член на кабинета му, всеки от близките му хора да потопи ръката си в кръвта на тази операция. Това беше интересен начин Путин да се увери, че всеки е отговорен за това решение.

Трябва ли западният свят да бъде готов за нахлуването на Русия в други бивши съветски страни?

Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада

Войната на руския президент Владимир Путин създава точно обратното на това, което той планираше: по-слаба Русия, по-силна Украйна и съж...

Ами, първо, не мисля, че през следващите няколко години Русия ще може да организира нова операция за нахлуване някъде другаде в Източна Европа в близко бъдеще. Първо, защото ще са заети с битки в Украйна или с окупация на Украйна, и второ, защото армията им претърпя много загуби и не се представя добре, така че руският генерален щаб ще трябва да се върне на проектната маса и да разбере какво се е объркало и как може да го поправи за в бъдеще, а това ще отнеме време.

Затова не мисля, че Русия скоро ще нахлуе в някоя друга държава. Но руските военни са учеща се организация и ще се опитат да поправят грешките и проблемите си, а с течение на времето, ако успеят, Русия може да обмисли повече подобни операции, ако прецени, че има нужда от тях.

Междувременно НАТО, която граничи с Русия, и някои други страни като Финландия, Швеция, Молдова и т.н., всички тези страни трябва да обмислят собствената си уязвимост пред лицето на руската агресия и да разберат как искат да бъдат подготвени за всичко, което се случи в бъдеще, и затова мисля, че тези страни ще проучат статута си и или ще увеличат военните си сили, или ще се присъединят към съюзи, или ще направят избор, който ще гарантира защитата им от инвазия в бъдеще.

Твърде рано ли е да се оценява изходът от войната или можем да видим първите признаци?

Мисля, че вече виждаме първите признаци за изхода на войната. Първият е, че Русия ще бъде по-слаба държава по отношение на международната си мощ. Тя ще бъде по-слаба, защото нейният президент е обвинен във военни престъпления и жестокости. Тя ще бъде по-слаба, защото разполага със сухопътни сили, един от двата стълба на нейната мощ, заедно с ядрени оръжия. Доказа се, че сухопътните сили не са се справили със задачата, която им е била поставена - да се бият с държава, която е с една четвърт по-малка от тях по военни мащаби.

Свършва ли магията на Путин върху европейските му крайнодесни поклонници?

От много години насам радикалните десни политици в Европа проявяват поразително топло отношение към Русия на Владимир Путин. Ще се пром...

Освен това икономиката ѝ ще бъде много по-слаба. Така че можем да видим очертанията на този процес. Не знаем точно какви ще бъдат окончателните граници на територията, която беше Украйна, но е ясно, че Русия ще е спечелила известна територия в този регион и няма да иска да се откаже от нея. Украйна, от своя страна, вероятно няма да седи безучастно, докато територията ѝ остава под окупация. Така че можем да очакваме, че на тези територии може да се развие някаква съпротива на ниско ниво. Ето защо, въпреки че в крайна сметка може да имаме прекратяване на огъня в тези боеве, смятам, че все още ще има конфликт, който ще продължи много години.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа