Анкара: Има сделка с Русия за износ на зърно от Украйна

4988
Анкара: Има сделка с Русия за износ на зърно от Украйна
Снимка: iStock

Турция твърди, че е постигната сделка с Русия, която да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно през Черно море. Споразумението ще бъде подписано в петък в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

Световният недостиг на украинско зърно след нахлуването на Русия на 24 февруари изправи милиони хора пред риск от глад. Нахлуването доведе до рязко покачване на цените на храните, така че споразумението за деблокиране на украинските пристанища е от решаващо значение. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса.

Генералният секретар на ООН заминава за Турция да преговаря за зърното

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще отпътува късно днес от Ню Йорк за Истанбул, за да помогне на Русия и Украйна да постигна...

Държавният департамент на САЩ приветства споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но заяви, че се фокусира върху това да държи Русия отговорна за изпълнението му.

"На първо място никога не трябваше да сме в това положение. Това беше умишлено решение от страна на Руската федерация да превърне храните в оръжие", заяви говорителят на департамента Нед Прайс. 

Дипломатите твърдят, че планът включва: украински кораби, които да насочват корабите със зърно към и от минираните пристанищни води, Русия се съгласява на примирие, докато се придвижват пратките, Турция - с подкрепата на ООН - да инспектира корабите, за да разсее руските опасения за контрабанда на оръжие. Сделката има за цел също така да улесни руския износ на зърно и торове през Черно море.

В продължение на два месеца ООН и Турция работиха за сключване на сделката за доставка на зърно на фона на световната тревога от продоволствената криза. Русия отрича да е блокирала украинските пристанища - тя обвинява Украйна, че е поставила мини в морето, а западните санкции - че са забавили руския износ. Украйна обаче твърди, че руският флот ѝ пречи да превозва зърно и други експортни стоки, и обвинява руските окупационни сили, че крадат зърно от украинските ферми.

Седмият пакет от санкции на ЕС срещу Русия: Има важно изменение, за да не се блокира износът на храни

Европейската комисия прие в петък седмия си пакет от санкции срещу Русия, с който ЕК поема ангажимент да ги прилага "по-ефективно" и да...

Ако подписването се осъществи по план, това ще бъде първата значителна сделка между Русия и Украйна от началото на инвазията. Имаше размяна на някои пленници, но прекратяването на огъня все още изглежда далечна цел. "Споразумението за износ на зърно, което е изключително важно за световната продоволствена сигурност, ще бъде подписано в Истанбул под егидата на президента Ердоган и генералния секретар на ООН г-н Гутериш заедно с украинската и руската делегации", заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа